Skip to content

Artikel AD: Verveel je je? Ga in Dordt op stoeptegelexpeditie!

Toegegeven, het klinkt misschien niet als het allerspannendste uitje. Maar de Dordtse ecoloog Merijn Loeve verzekert je: een stoeptegel-expeditie is net zo leuk als Pokémons vangen. Tussen de tegels in je straat kom je namelijk de wonderlijkste mossen en varens tegen. Als je maar goed kijkt, tenminste.

,,Ach, kijk nou. M’n favoriete steenbreekvaren!” Merijn Loeve (31) zit gehurkt voor de kade bij de Wijnbrug. Hij wijst naar een paar groene sprieten die tussen wat stenen groeien. ,,Dát is de kracht van natuur, hè. Dat je middenin de Dordtse binnenstad gewoon ook overal groen tegenkomt.”

We zijn op stoeptegel-expeditie. Oftewel: we concentreren ons niet op de wereld om ons heen, maar dat wat ónder ons ligt. Diep geworteld tussen de tegels en straatstenen leven ontelbare plantjes. Mocht u zich afvragen: is dat niet gewoon onkruid? ,,Oh nee! Helemaal niet”, lacht Loeve. ,,Die term klinkt zo stom. Alsof het er niet hoort. Terwijl al die groene stukjes samen voor meer biodiversiteit zorgen.”

Voordelen van deze ‘tocht’ in de ogen van deze ecoloog: het is gratis én heel dichtbij. Want je hoeft je voordeur maar uit te lopen en je komt die groene vrienden al tegen. Nu we toch nog even thuis moeten blijven door die lockdown – en vele bossen in Nederland steeds te drukbezocht worden – is dit daarom een goed alternatief.

Pokémon

Vergelijk het met de Pokémon-gekte van een paar jaar geleden, waarbij we gewapend met mobiel door de straten liepen. ,,Zo moet je het zien: je gaat niet ‘op jacht’ naar een paar van die figuren, maar zoekt juist naar miljarden stukjes groen die er altijd al liggen.”

En dat is nog leuk ook, legt hij uit. ,,Het is een super toegankelijke manier van kennismaken met de natuur. Dat klinkt dan gelijk een beetje heftig, natuurlijk, maar dat valt wel mee. Hiermee kun je zelf inzien: waar je ook kijkt, de natuur is overal.”

Stoeptegelplant

Hij stopt even om met zijn hand de ruimte tussen twee stenen aan te raken. ,,Ja hoor, parapluutjesmos. Sorry, waar zijn we gebleven? Als je eenmaal een beetje oplet, duizelt het je hoeveel groen er wel niet is.” Voor zo’n stoeptegel-expeditie is niet veel nodig, vervolgt hij. Niet eens een dik boek om erachter te komen wat nou eigenlijk onder je voeten groeit.

Loeve doet het voor. Hup, mobiel uit zijn jaszak en een foto van een stoeptegelplant maken. ,,Die kun je invoeren bij waarneming.nl en binnen een paar tellen vertelt die je dan: deze plant is het. Zo draag je niet alleen bij aan de database voor Nederlandse Flora en Fauna, maar weet je ook pijlsnel waar dat ene stukje tussen wat stenen goed voor is. Dat plantje waar jij bijvoorbeeld nu opstaat, weet ik, draagt in z’n eentje al bij aan de biodiversiteit. Want die trekt insecten aan, die vogels vervolgens weer opeten. En als je me volgt: zo rolt dat balletje verder.”

‘Onkruid’ laten staan

Het is ‘helemaal bizar’ hoe die organismen in straten overleven, zegt Loeve enthousiast. ,,Miljoenen mensen lopen over ze heen, en dat doet ze niks. Zo van: nee, we gaan gewoon niet weg. Hoe meer je je best doet om ‘onkruid’ weg te halen, hoe fanatieker het terugkomt. Ik snap dat sommige mensen het niet netjes vinden staan, maar voor de natuur kun je die mossen en varens het beste lekker laten staan. Ze houden namelijk ook meer water vast, waardoor wateroverlast wordt tegengegaan.”

Laat je verrassen door je eigen achtertuin, dus. Als het aan de Dordtse ecoloog ligt, kun je je op een enkele vierkante meter al een uur lang vermaken. ,,In alle seizoenen! In de zomer is het nóg leuker met al die vlinders en bijen. De natuur is echt dichter bij je dan je denkt. Zo werd ik pas wakker van een gek geluid. Bleek er in mijn wijk Sterrenburg gewoon een mannetjesvos te dwalen. Supertof, natuurlijk. En het laat zien: je hoeft je auto niet in te stappen om het te ervaren.”

Bron: AD Dordrecht

Back To Top
Lid worden