Skip to content

Van koeien melken naar serveren van ontbijten

OUD-ALBLAS ∙ Fred en Margo Verhoeven verruilden hun 65 koeien voor gasten; één van de stallen langs het Oosteinde in Oud-Alblas is omgebouwd tot vier appartementen voor bed and breakfast. Daarnaast bieden ze in een andere loods ruimte om caravans te stallen én komen er vijftien plekken voor campers. Vertoeven bij Verhoeven ging begin oktober officieel open.

Wakker worden met uitzicht op de Alblasserwaardse polders, inclusief twee molens, dat kan bij Vertoeven bij Verhoeven. De omgeving werkt aan vrijwel alle kanten mee om deze nieuwe bed and breakfast een duw in de rug te geven. “In het Alblasserbos kun je heerlijk wandelen, we zitten vlakbij Kinderdijk, restaurant De Krom is op loopafstand en we zitten vlakbij drie molens”, somt Fred Verhoeven op. “Het is echt een unieke plek.”

Een plek die ze niet bewust gekozen hebben voor deze toeristische onderneming. Tientallen jaren boerde de familie Verhoeven aan het Oosteinde, net voorbij de afslag naar de provincialeweg. Door lichamelijke klachten bij Fred Verhoeven – hij onderging eerder dit jaar een ingrijpende operatie aan zijn knie – besloot hij samen met Margo een punt te zetten achter het boer-zijn. “Op zich had ik het nog wel een jaar of tien vol kunnen houden. We waren al bezig om te kijken naar een melkrobot om het werk lichter te maken. Maar daar had ik geen goed gevoel bij. Een opvolger hebben we ook niet. Het is een proces dat wel een paar maanden geduurd heeft voordat we de knoop doorhakten: stoppen met de boerderij. En of dat moeite kostte? De knop is inmiddels wel om, maar toen enkele maanden geleden de laatste koe de veewagen instapte, had ik het echt wel even moeilijk. Het was lang wennen; melken, voeren, het zit na bijna dertig jaar echt in je systeem ingebakken. En deze zomer, met de hooibouw, kriebelde het: samen met de mannen van de brandweer gingen we dan aan de slag. Hard werken, maar wel heel gezellig. Dat mis ik zeker.”

De vraag was vervolgens: wat nu? Ze hadden via het aanbieden van klompengolf al ervaring met mensen op het erf. “Zelf gingen we graag af en toe naar een bed and breakfast. Dat hebben we gecombineerd en besloten die weg in te slaan.” Van de gemeente kregen ze alle medewerking om één van de stallen om te vormen tot vier appartementen. Van de buitenkant zie je daar niet zoveel van af. Het gepotdekselde uiterlijk past bij de uitstraling van een boerderij. Binnen kom je in een andere wereld terecht; licht en ruim, met twee appartementen aan weerszijden van een brede corridor. “We hebben ervoor gekozen om met onder meer de balken in het plafond de sfeer van de stal terug te laten komen”, vult Margo aan. “Bij de indeling van de kamers zijn we uitgegaan van wat we zelf graag in een bed and breakfast zien. Eén van de belangrijkste dingen: een eigen en ruime badkamer voor iedere kamer. Je kunt er daarnaast voor kiezen om in de kamer zelf of in de gemeenschappelijke ruimte te ontbijten.

“Klaar zijn Margo en Fred nog niet. Vanaf de weg zijn een aantal betonnen sleufsilo’s te zien. “Die gaan we slopen en daarvoor in de plaats komen plaatsen voor campers. Die komen ook te staan aan de achterzijde van ons terrein. In de bed and breakfast hebben we voor onze campergasten een aparte ruimte gemaakt om te wassen en naar de wc te gaan.”

Last but not least: in de grootste schuur op het erf zijn tientallen vierkante meters beschikbaar voor het stallen van caravans. Of het voldoende is om het dagelijks brood voor het gezin Verhoeven te verdienen, dat durven Fred en Margo nu nog niet zeggen. Fred: “Maar ik ga, als mijn lichaam het weer toelaat, waarschijnlijk als zzp-er een aantal uren per week aan de slag. De eerste gasten zijn al binnen; het is nu afwachten hoe het de komende tijd gaat lopen. Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in.”

www.vertoevenbijverhoeven.nl

Back To Top
Lid worden