Skip to content

Theater Peeriscoop: ‘Onderhuidse melodieën en indrukwekkende dagboeken kerven zich in de ziel van de luisteraar’ (20/3 & 22/3)

Pianist en componist Douwe Eisenga schrijft sprankelende muziek voor sprankelende geesten, een hypnotiserende mix van onweerstaanbare ritmiek, warme en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Deze eerlijke en ‘down to earth’ muziek klinkt in Theater Peeriscoop op zondagmiddag 20 maart.

Leun achterover en geniet
De laatste twintig jaar krijgt zijn muziek wereldwijde aandacht. Hij werkt o.a. met de Britse schrijver David Mitchell, de Amerikaanse choreografe Claudia Schreier en het Russische Moscow Contemporary Music Ensemble. Dichter bij huis schrijft hij muziek voor harpiste Lavinia Meijer, pianist Jeroen van Veen, Cello Octet Amsterdam, Slagwerk Den Haag en vele anderen. Zijn muziek is geworteld in rock, pop en wereldmuziek. Al deze invloeden, gecombineerd met barok en minimalisme, vinden hun weg in zijn werk. Vaak ingetogen en sober met een grote, stille kracht: de onderhuidse melodieën kerven zich in de ziel van de luisteraar.

Razendsnelle carrière als concertpianist
In 2017 neemt Douwe de single en videoclip For Mattia op. Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos te sterven. Het is onbedoeld het startpunt voor een razendsnelle carrière als concertpianist. De ontroerende compositie staat al vijf jaar hoog in de Klassieke Top 400 met de volgens luisteraars meest populaire 400 composities van Radio 4. Dit lustrum vormde de aanleiding voor een gastoptreden bij het – door ongeveer een miljoen kijkers bekeken – televisieprogramma ‘Matthijs Gaat Door’. Afgelopen najaar verscheen zijn nieuwe album ‘Open’. Tijdens de zondagse borrel in Peeriscoop wordt er met elkaar nagepraat over de indrukwekkende muziekvoorstelling.

De schijfster Etty Hillesum tot leven gewekt
Vijfenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het gedachtegoed van Etty Hillesum (1914-1943) nog altijd actueel. Haar indrukwekkende dagboeken en brieven -genadeloos eerlijk, poëtisch en vol zelfspot-  spreken wereldwijd tot de verbeelding. Meer dan ooit vinden nieuwe generaties inspiratie in Etty’s zoektocht naar zichzelf en haar plek in een ontwrichte wereld. In Etty Hillesum – Dat onverwoestbare in mij – wekt Julika de schrijfster tot leven, wees hiervan getuige op dinsdagavond 22 maart in Theater Peeriscoop.

Schoonheid van het leven
Zij deed dat eerder in haar veelgeprezen voorstelling In Duizend Zoete Armen. Bij herlezing werd Julika opnieuw geraakt door de manier waarop Etty omgaat met het lijden en ondanks alles de schoonheid van het leven blijft zien. Met een hernieuwde blik richt Julika spelend en zingend een ontroerend monument op voor een krachtige vrouw die zelfs in de diepste duisternis een licht zag branden.

Twee prachtige voorstellingen. Zien we u daar? Bestel dan snel uw kaartjes op www.peeriscoop.nl of via 0183-690022. De borreltafel staat op zondag klaar, een heerlijk moment om samen na te genieten.

Voorstelling:                 Douwe Eisenga – Pianoconcert
Datum:                           Zondag 20 maart
Aanvang:                       16:00 uur
Tickets:                           €12,50 incl. 1 consumptie en hapjestafel na afloop

Voorstelling:                 Julika Marijn – Dat onverwoestbare in mij (Etty Hillesum)
Datum:                           Dinsdag 22 maart
Aanvang:                        20:30 uur
Tickets:                           €19,50 incl. 2 consumpties

Back To Top
Lid worden