Skip to content

Symbiose: alleen ga je sneller, samen kom je verder

Onderstaand artikel is terug te vinden in onze nieuwsbrief (Poldernieuws 2/2020), klik hier om de volledige online versie in te zien.

In deze tijd van Corona blijkt opnieuw dat wij niet zonder onze lokale leveranciers kunnen. Dat geldt niet alleen voor producenten van beademingsapparatuur en mondkapjes, maar zeker ook voor onze streekproducenten! De WAV (werkgroep duurzame landbouw en ontwikkelingssamenwerking Alblasserwaard Vijfheerenlanden van Den Hâneker) wist het al lang: “denk mondiaal maar handel lokaal”.

KORTE KETEN
Vijf biologische boeren en tuinders van Noordeloos hebben hier vorig jaar op ingespeeld. Zij zijn – met subsidie van de provincie Zuid-Holland – een samenwerkingsverband gestart voor de rechtstreekse verkoop van hun producten aan de consument. De boeren krijgen een eerlijke prijs en de consument krijgt verse, biologische en natuurlijke producten. Deze producten worden geproduceerd zonder gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of gemodificeerd voedsel. Alleen de producten van het seizoen worden hier verkocht, dus geen aardbeien in de winter. Maar als ze er dan wel zijn dan is de smaak overheerlijk door de natuurlijke, biologische teeltwijze.

WINKEL
In 2019 is SymBIOse gestart met de verkoop van hun producten in een winkel zonder personeel op het terrein van Zorgboerderij de Hogt, Nieuwendijk 11 in Noordeloos. Eind 2019 waren er al 220 vaste klanten die de winkel frequent bezoeken en dat aantal groeit nog steeds. Deze klanten kunnen met een persoonlijke sleutel/klantenkaart de deur van de winkel van maandag t/m zaterdag overdag openen. Zij kunnen hun eigen producten uitzoeken en vervolgens contactloos betalen. Op zaterdag (10.00 – 12.00 uur) is er een deelnemende boer of tuinder aanwezig en kan je ook zonder sleutel de winkel bezoeken. Door de huidige Coronamaatregelen mogen de klanten momenteel maar 1 voor 1
naar binnen. Het buitenterras is tijdelijk gesloten; het oplaadpunt voor fietsen is nog wel te gebruiken.

ASSORTIMENT
Wat kunt u hier allemaal kopen?
• Biologisch ossenvlees en lamsvlees, honing en sappen van Nelie, Teunis Jacob, Rokus en Anja
• Biologische aardappelen, groente en seizoenfruit van Jeanette en Tineke (zij geven ook workshops over moestuinieren en gezond eten)
• Biologisch-dynamische kaas van Maria en Kees
• Biologisch-dynamische eieren van René
• Ecologische eieren van Bas

Door de grote vraag naar groente en fruit levert inmiddels ook Zorgboerderij Landzicht uit Strijen producten aan de winkel. Het assortiment is inmiddels uitgebreid met de wijnen van Bas Kon (Domein Oosteind).

WANDELEN
De winkel is een goed startpunt voor 2 mooie wandeltochten door het agrarisch cultuurlandschap. De boerderijen van 6 Biologische Boeren Buren liggen langs deze wandelroutes en zij geven je graag uitleg over biologisch-dynamische veehouderij en graslandbeheer en over hun eerlijke producten die zijn geproduceerd met respect voor de natuur.

OPROEP
Kom ook proeven van deze (h)eerlijke, gezonde producten en steun daarmee onze streekproducenten. Of meld je aan als lokale biologische producent. Meer info en de wandelroutes vind je op www.symbioseboeren.nl

Anneke Verheij

Back To Top
Lid worden