Skip to content

Persbericht Museum de Koperen Knop | Museum zoekt Stoven

Begin december 2023 start in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam de expositie Stoof. Daarin worden drie in de streek bekende benamingen van stoven uitgebeeld in hun verschillende vormen en soorten. Dat is naast de stoofpot (eten) en de knotstoof (onderkant van de knotwilg) ook de voetstoof.

Veel ouderen kennen deze voetstoof nog van vroeger. Van thuis of in de kerk. In de tijd dat er nog geen centrale verwarming was kon het over de vloer erg koud zijn en dan was de voetstoof een uitkomst. Ook in een rijtuig werden ze gebruikt, maar dan als reisstoof. Onderin de voetstoof werd een vuurtestje geplaatst, met daarin gloeiende kolen en zo kon je genieten van de heerlijk uitstralende warmte.

Voor de expositie is De Koperen Knop is op zoek naar voetstoven. Liefst veel en ook zo veel mogelijk verschillende. Deze worden gebruikt om ze in een compositie op te nemen. Als u er een of meer aan het museum wilt uitlenen (of schenken) kunt u bellen met 0184-611366 of mailen naar koperenknop@koperenknop.nl en uw emailadres doorgeven en wat u wilt uitlenen of schenken. Het museum neemt dan op een later tijdstip contact met u op.

Bron: Museum de Koperen Knop

Back To Top
Lid worden