Skip to content

Nationaal Baggermuseum: Lezing Innovatieve Waterkrachtcentrale (17/2)

Donderdagavond 17 februari is Jan Willem Lambach te gast in het Nationaal Baggermuseum. Jan Willem was afgelopen oktober één van de genomineerden voor de Waterbouwprijs 2021. Na jaren werkzaam geweest te zijn als econoom heeft Jan Willem inmiddels ook de studie Civiele Techniek aan de TU Delft afgerond. Zijn scriptie “Innovatieve waterkrachtcentrale levert op visvriendelijke wijze duurzame energie’ behoorde afgelopen jaar tot de 10 beste scripties van Nederland. Jan Willem is momenteel werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Jan Willem zal op een laagdrempelige wijze vertellen over zijn onderzoek, een interessant verhaal voor zowel waterbouwers als niet-waterbouwers. Hij heeft een innovatieve waterkrachtcentrale ontworpen die energie produceert en opslaat, waarbij tevens rekening wordt gehouden met de wettelijke eisen ten aanzien van vissterfte door gebruik de maken van visvriendelijke schroefturbines.  De eerste onderzoeksresultaten bij de Maas zijn positief. Lambach hoopt dat in de toekomst dit soort pomp-opslag waterkrachtcentrales bij stuwen ingezet zullen worden. “Het is een duurzame CO2-neutrale oplossing gericht op de toekomst, die zeker van toegevoegde waarde kan zijn voor onze maatschappij en leefomgeving.”

De lezing vindt plaats op donderdagavond 17 februari 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het Nationaal Baggermuseum. De kosten voor de lezing, inclusief koffie met iets lekkers bedragen €6,- Aanmelding via een berichtje naar reserveringen@baggermuseum.nl. Na de lezing is er gelegenheid om de tentoonstelling ‘Ode aan het Zinkstuk, vlechten tegen water’ te bekijken.

Beeld: Waterkrachtcentrale @Jan Willem Lambach

Back To Top
Lid worden