Skip to content

Museum de Koperen Knop: Expositie Harm Kuipers

In de periode van 12 februari tot en met 26 maart 2022 toont Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam werk van Harm Kuipers. Deze plaatselijke beeldend kunstenaar (1943-2020) was verbonden aan het museum. Hij werkte eerst in de reclamewereld, maar keerde later terug naar de schilderkunst.

RECLAMEWERELD
Harm Kuipers is geboren in de parel van de Hondsrug, Zuidlaren. Op aanbeveling van de Drentse kunstschilder Evert Musch heeft hij na de middelbare school de academie Minerva in Groningen doorlopen, waar hij in 1963 is afgestudeerd op publiciteit en grafische- en illustratieve vormgeving. Deze keuze werd ingegeven door zijn ouders, omdat in de kunst ‘geen droog brood te verdienen’ zou zijn. Het was dan ook onvermijdelijk dat hij in de reclamewereld terecht kwam. In  Drenthe en omgeving waren hiervoor echter weinig tot geen mogelijkheden. Daarom trok hij naar het westen van het land, waar hij na enige jaren ervaring te hebben opgedaan samen met een aantal collega’s een eigen reclamebureau oprichtte.

SCHILDERKUNST
Op latere leeftijd heeft hij toch nog zijn hart gevolgd en zijn geliefde schilderkunst weer opgepakt. Hij schilderde vooral in olieverf en acryl met een impressionistische en/of realistische stijl. Zijn onuitputtelijke inspiratiebron was de natuur. Het was voor hem zoeken naar evenwicht op het doek, van kwast naar de penseelstreek die dan de juiste emotie op moest roepen.

EXPOSITIE
De expositie is een eerbetoon aan Harm en zijn kunstenaarschap. Het is een overzicht van zijn hele oeuvre. Van zijn jeugdwerk, de reclameopdrachten en zijn verrassende tekeningen tot en met het schilderwerk en de teksten die een speciale betekenis voor hem hadden.

Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam) is open; dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur. Voor informatie: www.koperenknop.nl.
Het museum is gevestigd in en rond een grote monumentale boerderij, met ook een permanent gedeelte, museumtuin, diverse bijgebouwen, een grote ontvangstruimte en een museumcafé met terras.

Back To Top
Lid worden