Skip to content

Met deze parels kan Vijfheerenlanden meer toeristen trekken

Vijfheerenlanden wil veel meer toeristen trekken. Rijden er straks touringcars in colonne langs de Linge en regeert de selfiestok?

Nou, zo’n vaart zal het zeer waarschijnlijk niet lopen. Maar als het aan de gemeente ligt, mogen er wel flink wat toeristen bijkomen. Wethouder Cees Taal sprak onlangs zelfs de ambitie uit om 20 procent meer bezoekers te trekken in drie jaar tijd.

De eerste stap daartoe is gezet: de gemeente heeft zich aangesloten bij Utrecht Region, een initiatief dat toerisme in de grotere regio Utrecht promoot op onder meer (buitenlandse) beurzen. Taal wil ook investeren in al bestaande citymarketing-initiatieven Leerdam Glasstad en Vrijstad Vianen, die op allerlei manieren de stad promoten. Volgens de wethouder moeten beide initiatieven apart van elkaar blijven bestaan, maar kunnen zij elkaar wel versterken door samen te werken.

Grote kans
Een andere grote kans voor de gemeente en de omliggende regio is de benoeming van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot UNESCO Werelderfgoed. Nederland heeft dat gebied voorgedragen bij de VN-organisatie en die hakt daar waarschijnlijk volgend jaar een knoop over door.

Wethouder Cees Taal rekent vooral op een toestroom aan toeristen uit onze buurlanden België en Duitsland. De gemeente speelt daar nu al op in, door informatie bij ‘hotspots’ in meerdere talen toegankelijk te maken.

De focus voor Leerdam ligt natuurlijk voor de hand. Met de jarenlange historie van glas, staan waarschijnlijk de glasfabriek, glasblazerij en het Glasmuseum centraal in de plannen die de gemeente maakt voor die stad. Maar er zijn zoveel meer pareltjes in de gemeente die een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de toeristische ontwikkelingen. Wij zetten ze op een rijtje.

Griezelen
Natuurlijk moet er ook iets te griezelen zijn. In de Grote Kerk van Vianen is een uniek praalgraf (uit omstreeks 1540) te vinden, dat bezoekers geregeld angst weet aan te jagen. Het graf van Reinoud III van Brederode en zijn vrouw Philippote van der Marck bevindt zich in de Brederodekapel. Het dubbeldekkergraf bestaat uit twee delen. Boven staan de overledenen afgebeeld zoals zij er bij leven uitzagen.

Op de grond ligt een gebeeldhouwd marmeren lijk, in verregaande staat van ontbinding, op een gevlochten doodsmat. Wie goed kijkt, ontdekt (marmeren) wormen en slangetjes op het lichaam. Het skelet moest mensen eraan herinneren dat zij sterfelijk zijn. Het monument was zelf ook toegetakeld door de ‘tand des tijds’ maar een aantal jaar geleden kreeg het een flinke ‘opfrisbeurt’. Voor de restauratie was vier ton nodig.

Pracht en praal
Een eeuwenlange, boeiende geschiedenis, een kunstcollectie waar je u tegen zegt en ruïnes van een oud kasteel. Dat is het Hofje van Mevrouw van Aerden – ook wel de ‘Sacré-Coeur van Leerdam’ genoemd – in een notendop.

Toch weten toeristen het Hofje nog maar weinig te vinden. Terwijl een eeuwenoud idyllisch hofje (ontstaan in 1772) waar nog altijd alleen maar ‘ongehuwde dames van onbesproken gedrag en van Protestantse Huize’ mogen wonen, toch tot de verbeelding moet spreken. Het Hofje kwam er door Maria van Aerden, de weduwe van kunstverzamelaar Pieter. Toen zij op 92-jarige leeftijd stierf had ze haar man en haar drie kinderen overleefd.

Daarom besloot ze dat er van haar fortuin een vrouwenhofje moest worden gebouwd, bestemd voor minder fortuinlijke vrouwen. Door de gemeente wordt er hard aan gewerkt om het oude vrouwenhofje toeristisch meer op de kaart te zetten. Dit najaar wil de wethouder een plan presenteren, waarbij ook het Glasmuseum een rol krijgt toebedeeld.

Smikkelen
Natuurlijk moet er ook wat te smullen zijn. Na een lange dag op stap in de regio, is er natuurlijk niets gemakkelijker dan neerploffen bij één van de restaurants in het gebied. Maar unieker is het om zélf voor je avondeten te zorgen. Dat kan bij Forelvisvijver Zederik in Meerkerk.

Liefhebbers kunnen daar naar hun eigen visje hengelen. Geen zorgen, eigenaar Rosita Steenis rookt de vissen graag voor haar bezoekers. ,,We zijn met het roken begonnen, omdat veel bezoekers niet wisten wat ze met een rauwe forel aanmoesten’’, zei ze daar eerder over. ,,Gerookte forel is makkelijk te verwerken in een salade.’’ Wie meer vissen vangt, mag er toch maar maximaal één mee naar huis nemen. De andere gaat naar de voedselbank. De visvijver is in het winterseizoen dicht, maar opent in mei de deuren weer.

Deze stad is er ook nog
Leerdam en Vianen zijn bekend? Maar Vijfheerenlanden telt officieel nog een stad, of beter gezegd: stadje. Ameide is voor zover bekend de oudste nederzetting in de Alblasserwaard en behoort ook tot de oudste steden van het Graafschap Holland. In 1277 kreeg het nu 3300 inwoners tellende plaatsje stadsrechten. Als overslaghaven aan de Lek deed Ameide in de middeleeuwen goede zaken. Die welvaart is nog terug te zien in de vele monumentale panden in het stadje.

Een mysterie
Toeristen zijn dol op mysterieuze zaken en Leerdam heeft bij uitstek een curieuze kwestie om uit te venten: het gangenstelsel dat onder de stad zou lopen.

Veel Leerdammers kennen de geruchten en inwoners Astrid van Vrouwerf en Peter van Rooden zijn een onderzoek gestart om de feiten boven tafel te krijgen. Zij stuitten op vele verhalen en diverse mogelijke ingangen naar de tunnels. Het vermeende gangenstelsel leent zich natuurlijk voor vele avontuurlijke toeristenfantasieën. Want wie gebruikte ze? Waartoe dienden ze? En waarom werden ze afgesloten? Waarom weten veel Leerdammers ervan, maar zijn er nog geen concrete bewijzen?

Zelfs in de stadsmuur zouden tunnelingangen verborgen zitten, die lange tijd geleden zijn dichtgemetseld. Tijdens het vervangen van het riool in de Kerkstraat in 1985 – waarbij tot drie meter diep werd gegraven – werden geen resten van tunnels gevonden. Maar dat heeft de praatjes alles behalve doen verstommen.

Culturele hit
Piepklein is het, maar het Stedelijk Museum van Vianen trekt mensen uit het hele land en de tentoonstellingen oogsten lof bij recensenten.

In het pand aan de Voorstraat, dat het museum deelt met de VVV, waren al exposities te zien rond het werk van Herman Brood en ondernemers tastten zelfs al eens in de buidel om een tentoonstelling mogelijk te maken van honderd etsen van Rembrandt. De meest recente – en tevens grootste – hit is de tentoonstelling MIAUW Katten in de kunst, met schilderijen van Henriëtte Ronner-Knip.

De over twee ruimtes uitgespreide tentoonstelling, breekt alle Vianese records en werd sinds de start in januari al 4400 keer bezocht, vertelt conservator Afiena van IJken trots. ,,We zijn klein maar fijn. Meestal combineren bezoekers een bezoek aan ons met een toeristisch dagje Vianen of de regio en dat proberen wij ook te stimuleren natuurlijk.’’

Even uitwaaien
De gemeente noemt de Zouweboezem tussen Lexmond en Meerkerk ‘een van de fraaiste natuurlandschappen van Vijfheerenlanden’.

In het gebied graast een kudde Schotse Hooglanders en tussen het riet broedt de grootste purperreigerkolonie van Nederland. Volgende maand staat Vijfheerenlanden officieel stil bij het natuurreservaat en wordt een informatiezuil officieel onthuld. Bij de ingang van het gebied aan de Boezemweg staat ook een ‘informatiepaal’ met voetpomp. Door te pompen, wordt er stroom opgewekt en speelt een bandje informatie af over het gebied. Vooruitlopend op de internationale toeristen, komt de informatie ook in het Engels en Duits voorbij.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden