Skip to content

Geiten gaan na proef in Kinderdijk weer terug naar schaapskooi

De geiten die sinds eind augustus op het nieuwe rietmoeras in de Hoge Boezem in Kinderdijk graasden, zijn weer terug naar de schaapskooi in Ottoland gebracht. Ze werden daar ingezet als proef.

Veertien Nederlandse landgeiten werden ingezet om te kijken of ze de wilgen eronder zouden krijgen. Het Waterschap Rivierenland legde langs de oever van de Overwaard een nieuw rietmoeras aan, nadat dat door wind en golfslag verdween, vertelt Jelmer Krom van het waterschap. ,,In het gebied groeiden te veel wilgen, waardoor het riet te weinig kans kreeg.”

Voor zwaar materieel was het kersverse rietmoeras niet toegankelijk. Vandaar dat geiten als proef werden ingezet om de wilgen te lijf te gaan.

Voorjaar
Of de proef geslaagd is, is pas in het voorjaar duidelijk. ,,De geiten hebben zich de afgelopen tijd tegoed gedaan aan de wilgen en hebben ze helemaal kaalgegeten. Maar het is nu de vraag of de overgebleven sprietjes afsterven of weer aangroeien. Als ze wegblijven, dan is de proef geslaagd.”

Het is voor het waterschap ook even zoeken hoe je zo’n nieuw rietmoeras moet onderhouden. ,,Dit is eigenlijk de enige plek waar een nieuw moeras echt wordt aangelegd”, zegt Krom. De collega’s van het waterschap hebben wel genoten van de proef: ,,Het was natuurlijk heel leuk werken, zo bij de geiten. En we konden een oogje in het zeil houden en ze bijvoeren, als dat nodig was. Ze hebben zich redelijk gedragen.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Waterschap Rivierenland

Back To Top
Lid worden