skip to Main Content

Fijnproevers ontdekken eerlijke voeding bij Symbiose

De leveranciers van boerderijwinkel Symbiose in Noordeloos hebben een passie voor smakelijke, gezonde, eerlijke en lokaal geproduceerde voeding.

Ze gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en voegen geen kunstmatige kleur- en geurstoffen aan de producten toe. Puur natuur, zo van het land op je bord.

Het vlees in de zelfbedieningswinkel komt van boerderij De Drie Wedden in Noordeloos. Boerin Nelie Slob: “We laten onze ossen, dat zijn gecastreerde stieren, grazen in de uiterwaarden van de Lek, in kruidenrijk grasland. Daar mogen de dieren op een rustige manier uitgroeien, zonder antibiotica.” Nelie’s dochter Anja: “De ossen zijn van het oud-Nederlandse Blaarkopras. Het vlees van de Blaarkop is mals en fijn van structuur en daardoor heel smakelijk.”

Lamsvlees
Nelie: “We verkopen ook lamsvlees. Net als de ossen krijgen de lammeren zo min mogelijk krachtvoer, wat duurzamer is. In alles wat we doen staat een eerlijke werkwijze met oog voor mens, dier en milieu centraal. Daarom zijn we biologisch. En dat proef je.”

Tineke Poirot zorgt bij Symbiose met haar zus Jeanette voor de groenten. Ook die krijgen de tijd om te groeien en op smaak te komen. “Onze groenten hebben een intensere smaak dan die in de supermarkt”, vertelt Tineke. Ën we hebben soorten die je in de supermarkt niet vindt. Daar selecteren ze groenten die je makkelijk kunt produceren en vervoeren. Wij willen juist ook andere soorten aanbieden. Gele bieten bijvoorbeeld, en snijbiet.”

Bodemleven
De kaas van Symbiose komt van boerderij Noorderlicht. Kaasmaakster Maria van Gaalen: “Wij werken biologisch-dynamisch. Dit betekent onder andere dat we het bodemleven stimuleren, waardoor je ander gras krijgt en lekkerdere melk. Veel facturen hebben invloed op de smaak van de melk en dus ook op de kaas. We maken kaas van rauwe melk, waardoor de kaas enzymen bevat die hem lichter verteerbaar maken.””

René Bor, bio-dynamisch boer uit Noordeloos, gaat vanaf februari de eieren leveren voor Symbiose. Omdat zijn bedrijf nog niet zover is, worden de eieren nu geleverd door Bas de Jong van zorgboerderij de Hogt in Noordeloos en zo nodig aangevuld met eieren van een biologische boerderij in de regio. De kippen van René mogen straks elke dag in de wei scharrelen. Verder verkoopt Symbiose koud geslingerde honing van boerin Nelie. “Ik neem alleen de honing die de bijen over hebben, zodat ze nog voldoende eigen voorraad houden.”

Bron: de Smaak

Back To Top
Lid worden