Skip to content

Europese nominatie voor Karel van den Berg uit Bleskensgraaf

BLESKENSGRAAF • Voor de Lely Astronaut melkrobot die Karel van den Berg in de jaren tachtig en negentig ontwikkelde heeft het European Patent Office de inwoner van Bleskensgraaf samen met Alexander van der Lely genomineerd voor de publieksprijs van de European Inventor Award.

De jury roemt het ontwerp van de melkrobot, waarbij de koe zelf besluit wanneer ze gemelkt wordt. ‘Deze uitvinding houdt de dieren gelukkig en gezond, verhoogt de melkproductie en voorziet melkveehouders van handvatten om meer efficiënt te werken.’

Bij de bekendmaking van de nominaties gaf EOB-voorzitter António Campinos aan: “Het systeem laat zien hoe high-tech robotica de verduurzaming van de landbouwsector kan ondersteunen en ontwikkelen. Door de technologie in licentie te geven hebben zij de marktintroductie versneld en hun bedrijf tot een wereldspeler gemaakt.”

Behoefte
“In 1985 ben ik bij Lely begonnen met de opdracht om een melkrobot te maken”, vertelt Karel van den Berg. “Ik wist dat robotmelken alleen succesvol kon zijn als de koeien de melkrobot accepteren als een onderdeel van de stal. Mijn uitgangspunt was de bewegingsvrijheid van de koe; zij moet niet vastgebonden zijn of in bedwang worden gehouden. Als een koe zich goed voelt en ontspannen is, geeft zij de meeste melk.”

In 1992 werd de eerste melkrobot in de praktijk ingezet bij de broer van Karel op zijn boerderij in Bleskensgraaf. En de rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis: “De Astronaut bleek te voorzien in een grote behoefte.” De nominatie vindt hij, hoewel de Bleskensgraver stelt dat hij er in eerste instantie niet op zat te wachten, toch wel leuk. Met een glimlach: “Achteraf ben ik er blij mee, het is toch wel goed voor je eergevoel.”

Schijnwerpers
In totaal zijn wereldwijd vijftien ‘uitvinders’ genomineerd voor de publieksprijs van de European Inventor Award. In Wenen wordt op 20 juni de winnaar bekend gemaakt. De award werd in 2006 door de European Patent Office in het leven geroepen om uitvinders, individueel of in een team, wiens werk het leven verbetert, technologie vooruit brengt en helpt banen te creëren, in de schijnwerpers te zetten.

Het publiek kan stemmen op hun favoriete kandidaat. Stemmen op Karel van den Berg kan via deze link.

Back To Top
Lid worden