Skip to content

Artikel Vogelbescherming: Grrrutto-grutto! Leer kinderen álles over de grutto met dit nieuwe, digitale lespakket

Vanaf maart volgend jaar lanceren documentairemaker Ruben Smit en Vogelbescherming Nederland het nieuwe educatieproject Grrrutto-grutto! De grutto is onlosmakelijk verbonden met Nederland, maar steeds minder kinderen hebben deze vogel ooit gezien. Tijd om dat te veranderen! Door middel van vijf digitale lessen, gratis beschikbaar via de site van Vogelbescherming Nederland, leren kinderen alles over deze icoon van het Nederlandse landschap. In de lessen zijn de meest prachtige beelden te zien van de nieuwe documentaire van Ruben Smit, bekend van de Nieuwe Wildernis. De lessen zijn geschikt voor het basisonderwijs.

De grutto is onze Nationale Vogel! Geen een vogel is zo verbonden met het Nederlandse weidelandschap. Boven de bontgekleurde weilanden weerklinkt in het voorjaar het geluid van de grutto als hij zijn eigen naam roept: Grrrutto-grutto-grutto-grutto! Tenminste… zo was het ooit.

In de afgelopen decennia ging de biodiversiteit in het landelijk gebied razendsnel achteruit, waaronder de grutto. Steeds meer kinderen, en zelfs hun ouders, hebben nog nooit een grutto gezien. Waarom zou je een vogel beschermen die je helemaal niet kent? Om hier verandering in te brengen slaat Vogelbescherming Nederland de handen ineen met de beroemde documentairemaker Ruben Smit, bekend van onder andere de film De Nieuwe Wildernis. In de nieuwe natuurdocumentaire ‘Grutto, de vlucht van een iconische weidevogel’ vertelt hij het bijzondere verhaal van de grutto. Vanaf de lente 2022 zal deze documentaire in de Nederlandse bioscopen draaien.

Lessen met beelden uit de nieuwe documentaire

Met dank aan de beelden uit deze nieuwe documentaire heeft Vogelbescherming een serie van vijf lessen over de grutto gemaakt, geschikt voor het basisonderwijs. De lessen zijn gemaakt voor het digibord, met de meest fantastische beelden en interactief. Zo leren kinderen alles over de weidevogels: wat ze zo bijzonder maakt, waarom ze graag in Nederland zijn en wat ze nodig hebben om te overleven.

Vanaf maart 2022 zijn de lessen hier beschikbaar. Een voorproefje van de beelden is hier vanaf deze week te zien.

Bron: Vogelbescherming

Back To Top
Lid worden