Skip to content

Artikel Nieuwe Oogst: Rabobank verwacht melkprijspiek in derde kwartaal

De Rabobank verwacht dat de Nederlandse melkprijzen verder stijgen, met een piekprijs in het derde kwartaal van dit jaar. Na een sterke opleving van de zuivelprijzen in maart en april, lijkt de zuivelmarkt momenteel aardig in balans. Dat komt vooral door de afbouw van de lockdownmaatregelen en de lagere Europese melkproductie.

De melkproductie in ons land valt de eerste drie maanden van 2021 ruim 1,3 procent lager uit dan dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Rabobank in zijn zuivelupdate over het tweede kwartaal. Dit komt deels doordat de melkproductie in januari en februari 2020 hoog was, maar ook door de weersomstandigheden. De productie daalde in april ook ten opzichte van een jaar eerder, dit keer met 0,8 procent.

Het volume melkvet ligt tot nu toe hoger dan vorig jaar. De melkprijs steeg de afgelopen maanden steeds een stukje. Voor de komende zomermaanden verwacht Rabobank een lichte stijging in de melkprijs, met dus een prijspiek in het derde kwartaal.

Ontwikkelingen groei melkproductie

De melkproductiegroei bleef in Europa steken door de ongewoon natte en koude weersomstandigheden in april en mei. Door de hoge voerprijzen hielden ondernemers weinig over van de hogere melkprijs. De grondstoffenmarkt ligt sinds maart 2021 op een hoog niveau, naar verwachting zal dat tot begin 2022 zo blijven. Voor het tweede kwartaal verwacht Rabobank voor de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk een groei in de melkproductie van 1 procent.

Grenscontroles aan de kant van de EU hebben voor enige wrijving en vertragingen gezorgd in de handel van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie. Dit treft vooral de handel in verse producten, zoals room en magere melkconcentraten.

Uitdagingen verwacht

De Rabobank-analisten verwachten dat uitdagingen rondom de regelgeving van herkomst waarschijnlijk veel langer aanhouden. Het gaat hierbij om Europese zuivelproducten die deels gemaakt zijn met grondstoffen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Bij de export naar landen buiten de EU kan dit tot beperkingen of problemen leiden.

Voor de komende twaalf maanden verwacht Rabobank voor de zeven grootste melk producerende regio’s dat de melkproductie met 1 procent groeit, met de Verenigde Staten als sterkste stijger.

Bron: Nieuwe Oogst

Back To Top
Lid worden