Skip to content

Artikel Nieuwe Oogst: Kabinet weegt krimp veehouderij af tegen andere belangen

Minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat geeft toe dat het inkrimpen van de veestapel ten koste gaat van economische activiteit in de agrarische sector. Maar het kabinet weegt dat af tegen de gevolgen als het kabinet geen maatregelen tegen onder meer stikstof zou nemen.

‘Zo wordt het totale economische effect van eventuele inkrimpingsmaatregelen gedempt’, schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op Kamervragen van het Tweede Kamerlid Wybren van Haga (Groep Van Haga). De minister meent dat het verlies aan economische activiteit bovendien van tijdelijke aard is vanwege het aanpassingsvermogen van de economie.

‘Uiteindelijk zal het kabinet bij het maken van beleid veelomvattend diverse publieke belangen dienen te wegen waarbij het kabinet altijd de sociaal-economische consequenties van de voorgestelde maatregelen beziet’, schrijft Blok.

Banen

Van Haga had schriftelijke vragen gesteld aan de minister naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf, waarin landbouweconoom Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan het woord werd gelaten. Het agrocomplex van de veehouderij omvat 10 miljard euro toegevoegde waarde aan de economie en zorgt voor ruim 300.000 banen.

Volgens Van Haga wordt de landbouweconomie schade berokkend ‘door onszelf opgelegde stikstofregels’. Blok vindt dat het Tweede Kamerlid hier de plank misslaat. ‘Het betreft geen zelfopgelegde stikstofregels, maar het voldoet aan wet- en regelgeving en het volgen van rechterlijke uitspraken, zoals van een overheid in een rechtsstaat mag worden verwacht.’

Bron: Nieuwe Oogst

Back To Top
Lid worden