Ga naar hoofdinhoud

Artikel Melkvee.nl: Onderzoek naar gezondheidseffecten zuivel onder melkveehouders

Wageningen Universiteit & Research (WUR) is begonnen met een onderzoek naar de gezondheidseffecten van zuivelconsumptie onder volwassenen, die op een boerderij wonen of werken. Om dit zo goed mogelijk te doen is het van belang dat er zoveel mogelijk mensen deelnemen aan het onderzoek, aldus de onderzoekers van de DAIRY-studie.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder last hebben van astma, allergieën en infecties. Het gebruik van zuivel lijkt hier aan bij te dragen. In de DAIRY-studie worden melkveehouders gevraagd naar hun zuivelinname, gezondheid, en manier van leven.

Eerste resultaten

Ondanks dat het onderzoek in totaal tien jaar in beslag neemt, zijn er toch al eerder resultaten te verwachten. „Hoe snel we de resultaten kunnen presenteren hangt af van de respons. Hoe meer deelnemers, hoe beter. We hopen de eerste resultaten over een klein half jaar te hebben”, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers verwachten dat zuivelinname bij volwassenen gunstig is voor de gezondheid. „Eerdere onderzoeken hebben al uitgewezen dat zuivel de kans op diabetes type 2, darmkanker en de ziekte van Alzheimer verlaagt. Wij zijn dan ook benieuwd of dit voor een groter scala aan ziekten geldt zoals astma en allergieën.” Bovendien willen de onderzoekers verder in kaart brengen of het gezondheidseffect afhangt van het soort zuivel (melk, karnemelk, yoghurt etc).

Deelname

Friesland Campina heeft haar leden-melkveehouders geïnformeerd over het onderzoek. Melkveehouders kunnen in eerste instantie een intake-vragenlijst invullen. Als ze voldoen aan de criteria voor het onderzoek worden ze daarna via de mail of post benaderd om een vragenlijst in te vullen met betrekking tot zuivelinname en gezondheid.

Deelnemers worden gedurende tien jaar gevolgd. Elke twee jaar wordt gevraagd om deze vragenlijst wederom in te vullen. De persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het onderzoek, aldus WUR.

Hier de link naar de intake-vragenlijst.

Bron: Melkvee.nl

Back To Top
Lid worden