Skip to content

Artikel BoerenBusiness: Staf: duizenden hectares bufferzone overbodig

Op de kaart die samen met het stikstofbeleid van het kabinet is gepresenteerd, staan tienduizenden hectares bufferzone ingetekend rondom natuurgebieden die niet stikstofgevoelig zijn, zo concludeert Stichting Agrifacts (Staf) na bestudering van de kaart. Voor die plekken is er wel een stikstofreductiedoel van 70%. Ook zijn er volgens Staf bufferzones aangebracht rondom plekken waar de stikstofdoelen al zijn gehaald en waar maatregelen dus overbodig zijn.

Door rondom Natura2000-gebieden een kilometer brede bufferzone aan te wijzen (lichtgroen op de kaart), is Nederland in een pennenstreek dubbel zoveel natuurgebied rijker, rekent Staf voor. De stichting berekende dat in totaal zo’n 200.000 hectare land is aangewezen als bufferstrook, waarvan 64.000 hectare of niet stikstofgevoelig is of waar de stikstofdoelen al zijn gehaald. De doorrekening van het RIVM bevestigt dat hier geen bijdrage aan de stikstofdoelen wordt geleverd, stelt Staf in een persbericht. “Het te verwachten effect wordt begroot op 0%. Het effect van nog eens 44.000 hectare bufferstrook is minimaal.”

Als voorbeeld wordt het IJsselmeer genoemd, een van de grootste Natura 2000-gebieden, waar een ring ingetekend is van circa 28.000 hectare. Het IJsselmeer is niet stikstofgevoelig, op 3,84 hectare nabij de Friese kust na, geeft Staf aan. Bij het Veerse Meer en Haringvliet, waar ook een strook is, is er helemaal geen stikstofgevoelige natuur. Volgens Staf wordt Zuid-Limburg door het kabinet door de bufferzonens geheel tot natuurgebied verklaard. In Drenthe zijn de beschermingsstroken samen net zo groot als het natuurgebied zelf, merkt Staf op.

Goed ingerichte bufferstroken kunnen het inwaaien van stikstof in het gebied (deels) verhinderen, aldus Staf. “Het College van Rijksadviseurs adviseerde de minister van LNV om deze reden bufferzones aan te leggen rondom Natura 2000-gebieden. Het is opmerkelijk dat minister Van der Wal het advies heeft overgenomen van dit college, en op grote schaal bufferstroken liet intekenen, maar het effect van deze stroken in haar berekeningen achterwege laat.”

Bron: BoerenBusiness

Back To Top
Lid worden