Skip to content

Artikel BoerenBusiness: BoerenNL wil boerenbelang beter laten doorklinken

Veehouders en akkerbouwers vanuit het hele land hebben dinsdagavond BoerenNL opgericht. Dit samenwerkingsverband moet politiek, belangenbehartigers en andere partijen die zich met de landbouw bemoeien, zoals banken en taxateurs, laten zien wat de macht van de boer is.

Dit zegt Bertus Doppenberg, een van de mede-oprichters van de groep. BoerenNL is een zelfsturende organisatie, zonder vast bestuur, ledenregister of KvK-inschrijving. De club wil ook geen concurrent zijn van andere agrarische organisaties. Bij de oprichtingsvergadering waren leden aanwezig van zowel LTO, FDF, NMV, DDB, ZLTO als van NAV en pluimveehoudersorganisaties uit alle delen van het land.

De boer heeft de macht
“We willen laten zien dat we niet met ons laten sollen en dat over ons kan worden beslist zonder ons. Wijlen Wien van den Brink zei: ‘Boeren hebben de macht over hun eigen toekomst, maar dan moeten ze daar wel samen iets voor doen’,” aldus Doppenberg.

Geen knokploeg
BoerenNL wil zich alleen vreedzaam uiten. Het wil wel de macht van de boer laten zien, maar wil zeker geen ‘knokploeg’ zijn. “Dat is niet onze stijl.” BoerenNL wil wel een einde maken aan de praktijk dat bestuurders zonder mandaat vanuit de praktijk besluiten over de toekomst van boeren. “Dan komen we op bezoek”, zegt Doppenberg.

BoerenenNL wil geen gedwongen onteigening en een landbouw- en milieubeleid op basis van meten. Verder mogen wat BoerenenNL betreft belangenclubs gewoon hun ding doen, mits rekening houdend met de voorwaarden van de boeren van Nederland, zo wordt gesteld.

Bron: BoerenBusiness

Back To Top
Lid worden