Skip to content

Artikel Boerderij: Boerencampings populairder dan ooit

Corona zorgt weer voor topdrukte, boerderijcampings moeten regelmatig ‘nee’ verkopen.

De zomervakantie is begonnen en daarmee de run op de laatste huisjes en kampeerplekken. Ook boerencampings zijn in trek, het is er drukker dan ooit. Bij boerderijcamping De Westert in het Noord-Hollandse Limmen is het al het hele jaar een komen en gaan, maar inmiddels loopt het echt storm. Jacqueline Welboren moet regelmatig ‘nee’ verkopen. “Dit is echt een effect van corona, mensen kunnen niet of moeilijk naar het buitenland en zoeken dan in Nederland een plek.” Alle 30 plekken die zij aanbiedt zijn sowieso tot eind augustus geboekt, daarna ontstaat mogelijk weer wat ruimte. Ze heeft het ook op de homepage van de website gezet, niettemin bellen mensen regelmatig of ze niet toch…? Maar nee, het zit echt vol allemaal.

De Stichting Vrije Recreatie (SVR) zag de trend vorig jaar al omslaan en jubelde toen dat Nederland de boerencamping nu echt ontdekt had. Toen door de coronamaatregelen een vakantie in het buitenland niet kon, zochten mensen naar alternatieven en kwamen zo onder meer uit bij de kleinschalige boerencampings waarvan de SVR een van de twee overkoepelende organisaties is. Bij de andere, de Vekabo, de Vereniging voor Kamperen bij de Boer, ging het net zo.

Reisadviezen buitenland
Dit jaar is de druk zo mogelijk nog hoger dan vorig jaar, vooral vakantiehuisjes, stacaravans en chalets zijn allemaal al weg, maar ook losse kampeerplekken worden schaars. Toen de overheid de coronamaatregelen ophief en het aantal coronabesmettingen daarna explodeerde, gingen de reisadviezen voor het buitenland op de schop. Nederland kleurde weer (donker)rood op de coronakaart maar ook landen om ons heen zagen het aantal besmettingen oplopen. Reden voor veel mensen om af te zien van een vakantie naar Spanje, Kroatië of Griekenland en alsnog op zoek te gaan naar een stek in Nederland.

Peter de Visser is eigenaar van minicamping D’Ouwe Ploeg in het Zeeuwse Zoutelande en ook hij merkt dat er veel belangstelling is. “We zitten aan de kust, sinds de meivakantie is het al erg druk. Nu het buitenland voor veel mensen geen optie meer is, worden wij ook voor de zomervakantie vaker gebeld. Dagelijks krijg ik telefoontjes of ze nog terecht kunnen. Mensen zijn vooral op zoek naar een plek waar ze langer terecht kunnen, voor twee of drie weken achter elkaar. Maar ik moet ze toch teleurstellen en nee zeggen. We zitten vol en ik kan natuurlijk niet twee mensen op één plek zetten. Of nou ja, het kan wel, maar dat wil ik niet.”

Bij boerderijcamping Helenahoeve in Biervliet, eveneens in Zeeland, waren half juli nog enkele losse plekjes beschikbaar van de 25 plekken die er in totaal zijn. Ook daar moet je nu geluk hebben om nog iets te bemachtigen. Monique Mangnus: “De telefoon gaat echt vaker dan anders. Vroeger reserveerden mensen lang van tevoren, dat zie ik nu minder. Mensen zoeken een last-minute plek, maar dan lopen ze dus wel het risico dat het vol is.”Zijn ouders begonnen in 1984 met de camping en eigenlijk liep het van begin af aan goed. “Het is een groeimarkt, de laatste tien jaar is de bezetting altijd goed. En nu dus helemaal.” Vijftien plaatsen heeft hij en daarmee is hij echt een kleinschalige camping. “Meer plaatsen zouden ook vast wel vol komen, maar dat hoeft voor mij niet. Ik ben ook nog boer en dat werk vind ik óók leuk.”

Wie last minute terecht wil, gaat pech hebben

Ook in andere provincies merken boeren en boerinnen met een camping het effect van corona. Vorig jaar dreigde een rampjaar te worden toen campings gesloten moesten blijven, op de valreep werd het een topjaar. Nu is al eerder duidelijk dat dat het geval is. Johan Koskamp van camping De Mebel in het Gelderse De Heurne klaagt in elk geval niet. “De bezetting is lekker. De eerste week dat de zomervakantie begint, is altijd een beetje een aanloopweek, daarna is het volle bak.” Dat was altijd al zo en nu helemaal. Bij hem hebben veel mensen wel ruim van tevoren een van de 30 plekken gereserveerd, wie last minute terecht wil, gaat pech hebben. “Die moet ik nee verkopen.”

Bij Jan Reinders van camping Den Hoek in Wilp-Achterhoek trekt de bezetting eveneens aan. Ook hij heeft 30 plaatsen en dagelijks mensen aan de telefoon die nog een plek zoeken. “Belangstelling is er volop, het loopt echt vol nu.”

Bijna 2.000 bedrijven met agrotoerisme
De komende weken is het voor campingeigenaren dus alle hens aan dek. Er is geen algemene einddatum, de een stopt er op 1 oktober mee, de ander sluit op 31 oktober of nog iets later. Pas als het op hun camping weer rustig is, komen ze zelf aan vakantie toe. Zoals Jacqueline Welboren die normaal gesproken tot de derde week van september open is, maar door de drukte dit jaar misschien iets langer. “Daarna gaan we zelf met de caravan op stap. Waarheen? Naar een boerencamping. We houden van rust, fietsen en een mooie omgeving en dat vind je daar allemaal.”

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel boerencampings Nederland telt. Niet iedereen is namelijk aangesloten bij een organisatie. De SVR telt zo’n 2.000 leden waarvan 1.200 in Nederland en hiervan zijn er 700 naast campingeigenaar ook professioneel boer. De Vekabo telt 750 leden met in totaal 1.200 accommodaties in binnen- en buitenland. Ook hier is niet elk lid nog actief boer. Het CBS registreerde voor 2020 in totaal 1.995 bedrijven met een neventak ‘agrotoerisme’, een lichte stijging ten opzichte van 2016 toen het er 1.836 waren.

Bron: Boerderij

Back To Top
Lid worden