skip to Main Content

Artikel Agraaf: Waterpomp voor landbouw en koespecifieke melk in top 10 van KVK Innovatie Top 100

Twee agrarische innovatie bedrijven zijn hoog geëindigd in de KVK Innovatie Top 100. AQysta uit Delft (ZH) pakt de zesde plaat met een waterpomp voor boeren en ElkeMelk uit Molenaarsgraaf (ZH) belande op plek acht. ElkeMelk laat als eerste en enige bedrijf ter wereld precies zien van welke koe de melk komt die je drinkt.

Met de Barsha-pomp van aQysta, een start-up vanuit de TU Delft, kunnen boeren tegen veel minder kosten water oppompen. Dat komt omdat de pomp hydro- (met een waterrad) aangedreven is en geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. De Barsha-pomp is het eerste type hydro-aangedreven pomp. Hij gebruikt de stroming van rivieren en kanalen om water op te pompen, zonder dat brandstof of elektriciteit nodig is. AQysta heeft Barsha-pompen al in meer dan 21 landen wereldwijd ingezet.

Koespecifieke melk

Elke Melk laat precies zien van welke koe de melk in het pak afkomstig is. Nadat de koe gemolken is gaat de melk door een geautomatiseerd laboratorium voor een microscopische analyse. Alleen melk die helemaal goed is gaat door. De melk wordt daarna in dezelfde werkgang gepasteuriseerd en zit binnen tien minuten na het melken afgevuld in een fles met het label van die specifieke melkbeurt en koe. Het bedrijf levert op dit moment wekelijks achtduizend flessen met ‘koespecifieke melk’ aan een aantal supermarkten en andere verkooppunten.

De winnaar van de KVK Innovatie Top 100 is Somnox die een slaaprobot hebben ontworpen. De robot maakt subtiele geluiden en bewegingen waardoor al ruim duizenden mensen hun slaap hebben kunnen verbeteren.

Jaarlijkse ranglijst

De onafhankelijke jury, onder leiding van innovator Ruud Koornstra, maakte donderdag 21 januari de KVK Innovatie Top 100 bekend. De KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen. Aan de Innovatie Top 100 is geen geldprijs gebonden.

Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15).

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden