Skip to content

Artikel Agraaf: Boeren in Utrecht maken aanspraak op gratis bomen

De provincie Utrecht maakt het via ‘Plan Boom Utrecht’ mogelijk dat boeren gratis bomen aan kunnen planten op hun erf. Een boompakket bestaat uit 30 bomen, met maximaal drie verschillende inheemse soorten. Natuur- en Milieufederatie Utrecht coördineert de bomenactie.

‘Bomen op het erf verbeteren de waterhuishouding en geven voedsel en nestgelegenheid voor erfvogels’, schrijft Natuur- en Milieufederatie Utrecht op de eigen website. ‘Bomen zijn van levensbelang. Ze zijn van belang voor een stabiel klimaat, biodiversiteit en een prettiger leefomgeving. Daarom wil Plan Boom het areaal aan bomen in Nederland behouden en uitbreiden met 10 miljoen bomen. De provincie Utrecht wil van deze 10 miljoen bomen er 600.000 stuks voor haar rekening nemen.’

Bij de uitdeelactie is er keuze uit acht boompjes: kardinaalsmuts, gewone liguster, gewone vogelkers, sleedoorn, sporkehout, gewone vlier, lijsterbes en Gelderse roos. Boeren kunnen maximaal twee pakketten van dertig stuks aanvragen. Het plantmateriaal wordt begin 2022 op meerdere plekken in de provincie Utrecht uitgedeeld door de Natuur- en Milieufederatie.

6.000 boompjes

Boompjes zijn aan te vragen via een formulier. Boeren kunnen op het formulier het bodemtype van hun erf en voorkeuren voor boomsoorten aangeven. Er zijn in totaal 6.000 boompjes beschikbaar, de actie eindigt zodra alle boompjes vergeven zijn.

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden