Skip to content

Artikel AD: Zeehonden komen steeds vaker voor in de rivier de Lek: ‘Ze hangen graag de toerist uit’

Het lijkt haast een trend te worden, zeehonden in de rivieren en wateren. Vorige week werd er wéér eentje gespot in de Lek, de derde in twee jaar tijd. Gaan we deze waterratten vaker in het binnenland zien?

Van een afstandje heeft het dier op de foto wel iets weg van het Monster van Loch Ness, maar bij nadere inspectie blijkt het tóch om een zeehond te gaan. Een dier dat op zijn dooie gemakje voorbij kachelt, al dobberend de Lek verkent. Voor omstanders van camping de Uiterwaard in Lexmond – waar het beest gespot werd – was het een unieke situatie, maar voor de zeedieren was dat het zeker niet.

Zeehonden beperken zich namelijk niet tot het zoute water van de zee, vertelt zeehondenonderzoeker Sophie Brasseur van Wageningen University & Research. Voordat sluizen en waterkeringen hun intrede maakten in de Nederlandse wateren zwommen zeehonden regelmatig de rivieren op, het land in. De dieren werden in die tijd tot in Nijmegen gespot, vertelt ze. Maar barrières in het water maakten daar een einde aan, de obstakels houdt ze tegen. Al weten sommige zeehonden het binnenland nog wel te vinden.

,,De zeehond ruikt vis, volgt zijn neus en glipt door een sluis of duiker. Daar is niks raars aan, voor de dieren is zelfs het geen enkel probleem. Ze weten doorgaans hun weg terug wel te vinden. Het enige zorgwekkende is dat ze soms geen opening weten te vinden en dus niet terug kunnen keren. Dan blijft de duiker te lang dicht en zijn ze gedwongen om de weg over te gaan.”

Dat is dan ook de reden dat er regelmatig zeehonden worden aangereden op de Brouwersdam bij Renesse, zegt Brasseur. Op die plek steken zoveel zeehonden over, dat weginspecteurs van Rijkswaterstaat en het Reddingsteam Zeedieren zich hardmaken voor de komst van passende verkeersborden.

Back To Top
Lid worden