Skip to content

Artikel AD: Voedseltekort dreigt voor veel dieren door massaal rapen van herfstvruchten, behalve in de Biesbosch

Er worden te veel kastanjes, bosvruchten en paddenstoelen geraapt en geplukt in bossen. Dat leidt tot voedseltekort onder dieren, zien Brabantse boswachters. In de Biesbosch lijkt hier echter geen sprake van te zijn. ,,Er is genoeg voedsel, want veel gebieden zijn ontoegankelijk voor de mens”, aldus boswachter Thomas van der Es.

Ongeveer negentig procent van de kastanjes in de Brabantse bossen wordt meegenomen, meldt boswachter Erik de Jonge aan Omroep Brabant. ,,Die worden dus niet door de dieren opgegeten en daarmee haal je echt een flinke laag voedsel uit het bos voor eekhoorns, gaaien en muizen. En muizen zijn weer het hoofdvoedsel van uilen, dus het weghalen, heeft forse gevolgen voor dieren.

In de regio Drechtsteden wordt echter een ander beeld geschetst, dat komt voornamelijk doordat de Biesbosch niet overal bereikbaar is, vertelt boswachter Thomas van der Es.

,,Daardoor blijft er genoeg voedsel over voor de dieren in het gebied. Daarnaast is de grond hier anders; in gebieden met zandgronden is het aantal bereikbare paddenstoelen en verzamelvruchten groter. Voor vruchtetende diersoorten is de Biesbosch sowieso geen goed alternatief. Beuken zijn zeer zeldzaam en eiken schaars.”

Back To Top
Lid worden