skip to Main Content

Artikel AD: Van plee tot kippenhok: overal in het land vind je ‘hokjes en andere toestandjes’ op het erf

STRUINEN DOOR DE STREEK | Wekelijks struint verslaggever Levien Vermeer door de geschiedenis van deze streek. De Stichting Boerderij & Erf maakt zich niet alleen hard voor het behoud van boerderijen, maar ook voor de kleine gebouwtjes op het erf en in het weiland.

Overal in het land vind je ‘hokjes en andere toestandjes’ op het erf of in het land bij een boerderij, volgens Dick de Jong (67), bestuurslid van de Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard, Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden (AKV). Hij heeft een grote affiniteit met het boerenleven en is gek op koeien.

,,Als driejarig jongetje kwam ik al bij een boer over de vloer, en toen al vond ik die beesten schitterend.” Als ik vraag naar de ‘kleine gebouwtjes’ op het erf van historische boerderijen, begint hij enthousiast te vertellen. ,,Op een boerderij was altijd behoefte aan zand, dus om te beginnen stond er een zandhokje op het erf.

In de winter werd er gestrooid tegen gladheid, en in de zomer, met name bij de rijkere boeren, werd er elke week zand in de stal gestrooid voor een gladde vloer, vaak versierd met een mooi figuur.” Het hokje had een pannendak, zodat het zand goed droog bleef.

Dan was er de ‘plee’, zoals de wc door de adel aangeduid werd. ,,De plee fungeerde menigmaal als middelpunt voor sociaal contact” lacht hij. ,,Als de buurvrouwen moesten wachten tot de plee weer vrij was, werd er gezellig met elkaar gekletst.”

Back To Top
Lid worden