Ga naar hoofdinhoud

Artikel AD: Spannende tijden voor ooievaars in Schoonrewoerd, want het eerste kuiken komt elk moment uit zijn ei

Het zijn spannende dagen op het ooievaarsnest achter Natuurcentrum de Schaapskooi in Schoonrewoerd. De ooievaars die er broeden, verwachten over een paar dagen hun eerste kuiken. Via een livestream is deze blijde gebeurtenis voor iedereen te volgen, want er staat een nieuwe webcam op het nest gericht. 

Er liggen vier eieren in het nest, maar de kans dat het ooievaarspaar ook vier kuikens gaat groot brengen, is uiterst klein. Dat zegt Arie Versluis van, vrijwilliger van Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden, op vragen van webcambezoekers.

We zullen zien hoe ze door oefening hun vliegspie­ren ontwikke­len en uiteinde­lijk het nest verlaten.

Arie Versluis

,,Ooievaars brengen maar zeer zelden vier jongen groot. De natuur kan keihard zijn en de kans bestaat dat er gruwelijke beelden te zien zullen zijn. Denk daarbij aan moord en kannibalisme. Ook weersomstandigheden of verhongering kunnen fataal zijn voor de opgroeiende jonkies’’, waarschuwt hij.

Vliegspieren ontwikkelen

Maar tegelijkertijd wijst hij erop dat het bijzonder leuk is om te zien hoe de kuikens opgroeien die het wel redden. ,,We zullen zien hoe ze door oefening hun vliegspieren ontwikkelen en uiteindelijk het nest verlaten.’’

De verwachting is dat het eerste ei rond 30 april uitkomt. Het eerste ei werd 25 maart gelegd, ei nummer vier was op 1 april te zien. Dankzij de gloednieuwe webcam. Het vrouwtje is in elk geval een ervaren moeder. Dat weet Versluis aan de hand van haar ringnummer 3E 037.

Negen jongen groot gebracht

,,In 2016 was ze er voor het eerst, maar bracht geen kuikens groot. Het toen twee jaar oude vrouwtje was nog te onervaren. Maar sinds 2017 gaat het goed: in vijf jaar tijd hebben zij en haar ongeringde man negen jongen groot gebracht’’, aldus Versluis.

De ooievaars zitten bij toerbeurt op de eieren. Slechts wanneer ze elkaar aflossen, zijn de eieren te zien. Of die enkele keer dat de ooievaar die zit te broeden het tijd vindt om de eieren te keren. Wie het nest live wil zien, kan terecht op www.natuurcentrum.nl.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden