skip to Main Content

Artikel AD: Ringslang ontdekt in de Biesbosch: ‘Niet agressief en niet giftig’

BIESBOSCH – Deze week is voor het eerst een levende ringslang in de Biesbosch waargenomen. Het dier liet zich zien in een jachthaven in het natuurgebied.

Boswachter Harm Blom reageert enthousiast op de vondst. ,,De Biesbosch is perfect voor ringslangen, maar de snelwegen zorgen voor dodelijke barrières. Bovendien verplaatsen deze slangen zich hooguit enkele kilometers.”

Nu heeft de slang dan toch eindelijk de Biesbosch bereikt. Blom: ,,Het is mogelijk dat dit exemplaar is meegelift met een van de boten die nu hier in de haven ligt en daarvoor in een gebied lag waar meer ringslangen voorkomen, zoals het Groene Hart.”

Wie de slang ziet, hoeft zich geen zorgen te maken. ,,De ringslang is niet agressief en niet giftig. Hij overwintert en legt zijn eieren op het land, maar zijn voedsel vindt hij in en rond het water, zoals kikkertjes.”

De waterrecreanten die de slang naast hun boot zagen zwemmen waren volgens Blom in eerste instantie niet zo gecharmeerd van het dier. ,,Ze zijn trots op hun ontdekking, maar waren ook doodsbang. Nu ze weten dat het een ongevaarlijke ringslang is, kunnen ze weer rustig slapen op hun boot.”

Dit is de eerste ringslang die zich laat zien in de Biesbosch, maar mogelijk zitten er al meer.

Harm Blom, boswachter in de Biesbosch

De ringslang stond bovenaan het verwachtingenlijstje van Blom, op de voet gevolgd door de oehoe en de otter die hij ook de komende jaren in de Biesbosch verwacht. ,,Dit is de eerste ringslang die zich laat zien, maar mogelijk zitten er al meer. Dieren zijn er heel handig in om elkaar te vinden, dus wellicht ontstaat er nu een nieuwe populatie ringslangen in de Biesbosch. Ze kunnen hier prima leven. De ringslang hoort hier gewoon thuis.”

Levende ringslangen werden tot nu toe vrijwel nooit aangetroffen in de Biesbosch. Nergens zijn waarnemingen van deze slang in dit gebied vastgelegd. Negen jaar geleden werd op de parkeerplaats bij een van de spaarbekkens wel een dood exemplaar aangetroffen.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden