skip to Main Content

Artikel AD: Provincies ook ‘verrast’ over hoge reductiegetal: ‘Dit roept vragen op’

Moeten de boeren weg uit de natuurgebieden die Utrecht, Krimpenerwaard en Alblasserwaard doorkruizen of kunnen daar toch bedrijven actief blijven? Die vraag houdt de provincies Zuid-Holland en Utrecht bezig, blijkt uit hun reactie op de stikstof-reductieplannen van ministers Christianne van der Wal en Henk Staghouwer.

De stikstofplannen roepen bij gedeputeerden Jeannette Baljeu en Meindert Stolk (Zuid-Holland) en Mirjam Sterk (Utrecht) de nodige vragen op. Zo schrijft Baljeu in haar brief aan provinciale staten dat zij ‘verrast’ is door het hoge reductiepercentage – 95 procent – voor delen van het Natuur Netwerk Nederland. Dit NNN-gebied loopt van van de Krimpenerwaard door de Alblasserwaard richting de Biesbosch.

Ook bij gedeputeerde Sterk ‘roept dit vragen op’. Zij is benieuwd hoe de rijksoverheid met het NNN omgaat en in hoeverre deze gebieden in de grote stikstofaanpak van andere gebieden mee moeten lopen. Beiden stellen dat zij vooral met de betrokken agrariërs en belangengroepen in deze gebieden verder in gesprek gaan.

Haalbaarheid

Haar collega Stolk onderstreept in zijn brief aan de staten dat uit die gesprekken moet blijken hoe haalbaar alles eigenlijk is. De stikstofreductie moet wat hem betreft samen op gaan met ‘het vormgeven van een duurzame en vitale landbouw’ in de provincie.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden