Skip to content

Artikel AD | Open Havendag terug na drie jaar afwezigheid: drie keer ‘super’

Bezoekers werden zaterdag getrakteerd op spektakel tijdens de Open Havendag in Gorinchem van onder meer een gevechtshelikopter. Mede dankzij het mooie weer werd het een drukbezochte editie, die ook in het teken stond van de terugkeer van de Drakenbootrace.

Maar liefst drie keer noemt organisator Johan Hania het woord ‘super’ om aan te geven hoe geslaagd hij deze dag vond. ,,Heel fijn dat het eindelijk weer kon en mocht én dat iedereen ook nog eens dik tevreden is”, zegt hij. Vanwege corona liet deze editie van het evenement drie jaar op zich wachten. Hoeveel bezoekers er zaterdag op de Open Havendag afkwamen is moeilijk te zeggen, “maar iedere vindbare parkeerplek in Gorinchem was vol”.

,,Ook nu zijn we weer met meerdere deelnemers gekomen tot een mooie Open Havendag. Uiteindelijk zijn wij niet meer dan een verbinder”, zegt Hania. Eén van die deelnemers is de Waterboulevard, voor het eerst onderdeel van de Open Havendag. Het is een initiatief van de provincie Zuid-Holland om watersport laagdrempeliger te maken én waaraan verenigingen in de regio meedoen. ,,Met elkaar hebben we een soort van bassin in de haven gecreëerd waarin we helemaal los konden gaan.” En – mede dankzij het mooie weer – gebeurde dat ook: zeilboten, kajaks en een BBQ-donut varen kriskras door elkaar, terwijl verderop de ritmische trommels van de drakenbootrace te horen zijn.

,,Het weer is echt sfeerbepalend, maar sowieso mag niemand klagen”, zegt een woordvoerder van de Marine Roadshow. Ondertussen laten ouders en kinderen zich met plezier nat spetteren door duikers van de Koninklijke Marine. De Marine, vast gezicht op de Open Havendag, pakte samen met de Koninklijke Landmacht groots uit, met vier vaartuigen, verschillende voertuigen en een gevechtshelikopter. ,,De heli is gewoon operationeel. Het is pas zeker dat die komt als ‘ie geweest is, dus wij zijn blij.”

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden