skip to Main Content

Artikel AD: Nederlands grootste vliegenmepper verlost de koeien van boer Gertjan van die irritante vliegen

Hoe krijg je koeien tevredener, rustiger én blijer? Daar heeft boer Gertjan Kool (63) uit het Utrechtse Hei- en Boeicop wel een antwoord op. Dankzij een zelfgebouwde, mechanische vliegenval zijn de koeien op zijn boerderij verlost van vervelende, gekmakende vliegen. ,,Een echte aanrader.’’

Ietwat schoorvoetend komt de koeienstoet op gang, lopen de dieren uit de stal richting het groene weiland dat voor hen ligt. Er klinkt geloei en getrappel, soms afgewisseld met een splash van een koeienvlaai die de grond bereikt. Dan komt er beweging in de zaak, volgen de ruim tachtig koeien het spoor van hun voorgangers. Een voor een lopen ze het hoekje om, langs het hek, recht de borstels van Nederlands grootste vliegenmepper in.

Het is een aangezicht dat Gertjan, die samen met zijn vrouw Ria (64) en hun zoon Arjen (35) de biologische boerderij De Groene Hofstee runt, tevreden stemt. Want dat waar hij lang van droomde – het vinden van een milieuvriendelijke manier om het vliegenprobleem op te lossen – heeft hij gevonden. Zonder ook maar een druppel chemische middelen zijn zijn koeien bevrijd van vervelende vliegen. En daar hebben zowel de koeien als de boer baat bij.

Back To Top
Lid worden