Skip to content

Artikel AD: Museum De Koperen Knop zoekt dingen voor in de kerstboom: ‘Alles wat rood is en kan hangen mag erin’

Het is net oktober, maar museum de Koperen Knop zoekt nu al versieringen voor de kerstboom die tijdens de winterexpositie te zien is. De belangrijkste voorwaarde: ze moeten rood zijn. Woordvoerder Dick de Jong vertelt er meer over.

Waar gaat de expositie over?
,,De expositie heet Mijn Meter Rood. Dertig gastconservatoren hebben hierbij een vierkante meter van de tentoonstelling en versieren die met rode spullen. De een gebruikt kleding, de ander voorwerpen. Maar we hebben ook iemand die foto’s van roodharigen gebruikt. We willen laten zien dat het makkelijk is om iets moois te maken met rood.”

Waarom gaat het over rood?
,,Rood is een warme kleur, maar ook een opvallende kleur. Rood is heel bijzonder, want het roept veel emoties op. We wilden al jaren een expositie over een kleur. We kozen met zijn allen gelijk voor rood.”

Jullie vragen mensen om rode spullen voor de kerstboom te geven. Waarom doen jullie dat?
,,We vinden het leuk om mensen te betrekken. Dat doen we ieder jaar bij een of twee exposities. Twee jaar geleden vroegen we mensen om hun schaatsen te geven. Toen kregen we heel leuke en bijzondere exemplaren.”

Moet dit iets te maken hebben met kerst?
,,Nee, alles mag, zolang het maar hangt en rood is. De kerstboom moet namelijk van top tot teen rood zijn. Ook hier willen we laten zien wat je met rood kan doen. Je hoeft niet alleen kerstballen te gebruiken voor een mooie boom. Mensen moeten vrij zijn in wat ze geven.”

Wat gebeurt er met deze voorwerpen als de kerstboom weggaat?
,,Dat weten we nog niet. We weten namelijk nog niet wat we krijgen. De kerstboom blijft in ieder geval tot het einde van de tentoonstelling staan.”

Hoe kunnen mensen spullen inleveren?
,,Ze kunnen van dinsdag tot en met vrijdag tussen een uur en vijf uur het bij ons afgeven. Op zaterdag kan het al vanaf elf uur. Als mensen liever een afspraak maken, kunnen ze ons mailen via commissies@koperenknop.nl. We verzamelen de versieringen tot 16 november.”

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden