Skip to content

Artikel AD: Klimbos, strandje en evenementen langs de Lek in Ameide

Langs de Lek in Ameide moet ruimte komen voor een klimbos, een strandje en kleinschalige evenementen. Dat plan presenteert de stichting Waterfront Ameide – Tienhoven – Sluis maandag aan de gemeente Vijfheerenlanden. Langs de Lek in Ameide moet ruimte komen voor een klimbos, een strandje en kleinschalige evenementen. Dat plan presenteert de stichting Waterfront Ameide – Tienhoven – Sluis maandag aan de gemeente Vijfheerenlanden.

De Stichting Waterfront wil het deel van de Lekdijk flink opknappen en ervoor zorgen dat het er aangenaam verblijven is voor inwoners en bezoekers. Sinds 2019 zijn vrijwilligers uit de omgeving bezig met plannen om de kade op te knappen. In een nieuw geschreven ‘ambitiedocument’ doet de stichting uit de doeken hoe het gebied er, wat hen betreft, uit moet komen te zien.

,,Ameide krijgt meer ruimte voor permanente en tijdelijke functies en evenementen op het gebied van (water-) sport, spel, horeca en havenactiviteiten’’, valt te lezen. Er wordt onder meer gedacht aan het realiseren van een klimbos en een mooi strandje. Verder moet er ruimte komen voor sport- en spelactiviteiten, kleinschalige evenementen en pop-up activiteiten.

Het strandje van Ameide kreeg overigens vorig jaar al een opknapbeurt. Daarbij werd er meer zand gestort en werden er picknicktafels geplaatst door vrijwilligers. Ook kwam er een fietsenstalling langs ‘t Veldje, zodat mensen die het strandje bezoeken hun fiets niet langs de dijk hoeven te laten staan.

Aantrekkelijke haven

Maar met die opknapbeurt zijn ze er in Ameide nog niet. De stichting zei eerder al te hopen een aantrekkelijke haven aan te kunnen leggen bij Ameide, voor historische schepen. Dat zou perfect passen bij de chique oude panden aan de Voorstraat van het stadje. Maar hoe meer mensen meekeken naar de mogelijkheden om het gebied op te knappen, hoe omvangrijker de plannen werden.

Niet alleen het gebied buitendijks moet een make-over krijgen, ook de dijk zelf, vindt de stichting. Zo moeten er speciale dijktrappen komen, ‘waar bewoners en bezoekers kunnen zitten, mijmeren en samenkomen’. Tussen Ameide en Sluis wil de stichting een ‘natuurbelevingsroute’ realiseren. ,,Wandelaars omzeilen zo de drukke weg en zijn georiënteerd op al het natuurschoon langs de Lek.’’

Balkon aan de Lek

Even verderop, bij Tienhoven aan de Lek, wil de stichting een mooi uitkijkpunt realiseren. ,,Ter hoogte van de kerk wordt een zichtvenster naar de Lek gecreëerd, een rustpunt met een prachtig uitzicht.’’ In Tienhoven wil de stichting meer mogelijkheden voor waterrecreatie. Daarover gaan zij nog in gesprek met de aan het water gelegen camping.

De stichting heeft nog meer plannen en ambities. In elk geval willen de vrijwilligers het gebied langs de Lek ‘opwaarderen en verfraaien’, zegt voorzitter Jan de Wit. ,,We zijn erin geslaagd een plan te schetsen dat past in het rivierbeeld. Op een fraaie manier wordt de verbinding gelegd tussen mens en natuur.’’

Toeristische hotspot

Bij het oprichten van de stichting benadrukte De Wit al dat het zeker niet de bedoeling is dat Ameide en het gebied daaromheen een nieuwe toeristische hotspot wordt. ,,We willen het graag wat levendiger maken hier, voor de inwoners zelf. Het is niet ons doel om allerlei toeristen aan te trekken. Maar iedereen is natuurlijk welkom. Kom straks vooral meegenieten van ons mooie stadje en alles wat wij te bieden hebben.’’

Burgemeester Sjors Fröhlich is enthousiast over de plannen. De gemeente Vijfheerenlanden gaf subsidie om de ideeën verder uit te werken. ,,Geweldig als inwoners zelf initiatief nemen om hun omgeving leefbaarder te maken. Het is mooi om te zien wat deze stichting in korte tijd allemaal al bereikt heeft.’’

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden