Skip to content

Artikel AD: Hoera! Gorinchem pakt de ANWB-titel ‘Allermooiste vestingstad van Nederland’

Gorinchem is de allermooiste vestingstad van Nederland. De stad aan de Merwede is door een driekoppige vakjury van de ANWB verkozen tot allermooiste. Eerder al stemden ruim 70.000 mensen Gorinchem in de top vijf, samen met Dokkum, Bourtange, Hulst en Sittard. Donderdag vindt de officiële huldiging van Gorinchem plaats.

Juryvoorzitter Marieke Haafkens  van ANWB Eropuit beoordeelde samen met historicus Maarten van Rossem en Jaap Evert Abrahamse, verbonden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de top vijf kandidaten op authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter. Gorinchem scoorde op grond van hun oordeel het best en gaat met de titel aan de haal.

‘Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon’, aldus de vakjury.

Nieuwe wandelroutes

De laatste keer dat de ANWB een titel aan een vestingstad uitreikte, was in 2014. Toen ging Hulst, die dit keer ook was genomineerd, ermee aan de haal. Die stad en Gorinchem, evenals enkele tientallen andere vestingen die op de longlist stonden, zijn terug te vinden in het boek De Allermooiste vestingsteden van Nederland. Dat komt in oktober in de winkels te liggen. Voor de vijf genomineerden ontwikkelde de ANWB nieuwe wandelroutes.

Voor Gorinchem is het de tweede keer in korte tijd dat de vlag uit kan. Vorig maand ging er gejuich op nadat Unesco, de VN-organisatie voor onder meer cultuur, besloot om de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit te roepen tot werelderfgoed. Na jaren van inspanningen en spannende momenten was het zover: de 85 kilometer lange linie met haar 45 forten, zes vestingen en twee kastelen staat op de lijst.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden