skip to Main Content

Artikel AD: Hij melkt de koeien, zij maakt de kaas: Kaasboerderij Kuiper is een familiebedrijf met passie

Terug naar de oorsprong! Uitgestrekte weilanden vol koeien, slootjes gevuld met zwanen en boerenbedrijven met verse producten. We bezoeken de Kaasboerderij en -winkel van de familie Kuiper in Giessenburg.

Als een ansichtkaart: de rode boerderij kater ligt te slapen op het erf, de hond komt kwispelend aangelopen. De plattelandsgeur komt ons tegemoet. Heerlijk, puur natuur. Op naar een middag vol frisse lucht, dierenpret, kaasgenot en boerengastvrijheid!

In de kaaswinkel worden we welkom geheten door dochter en schoondochter Kuiper. Vrolijke dames! Mijn oog valt meteen op al het moois uit de streek: van wijn uit Goudriaan, tot potjes saus, goedgevulde cadeaupakketten en uiteraard… de kazen.

Hoe het begon
Jan melkt de koeien, Thera maakt de kaas. Ze ontmoetten elkaar op de landbouwschool. ,,Er zaten maar twee meisjes in de klas en ik heb er eentje’’ lacht Jan. Hij is de zesde generatie in het bedrijf dat eerst alleen een zuivelboerderij was. Thera is degene die is gaan experimenteren met kaas maken. ,,Eerst deed ik dat in de houten tobbe van Jan’s oma, nu is het een stuk professioneler. We maken van 6000 liter melk nu 600 kilo kaas per dag.’’ Jan weet het nog precies wanneer dat begon: ,,Toen Thera de eerste kaas aan het maken was won Evert van Benthem de Elfstedentocht, ik riep nog: ‘Je moet opschieten Thera want ze zijn er bijna!’’

We komen binnen in de koeling waar verschillende kazen liggen te rusten en rijpen. Het ruikt hier heerlijk naar kruiden en naar zuivel, een aangename zoete geur. Hier liggen kazen met fenegriek, sambal en truffel, van jong, tot belegen en oud ,,Drie en half jaar gerijpt, dat is de oudste die we hebben, die bijt terug!’’ grapt Jan.

Winnende kazen
Ook de ‘beroemde’ chimichurri kaas ligt hier. ,,Iemand vroeg me eens kaas te maken met chimichurri, ik belde meteen een kruidenleverancier, die kon het alleen leveren in grote hoeveelheden, dus toen ben ik zelf het kruidenmengsel gaan maken’’ vertelt Thera trots. Zonder dat ze het wisten stuurde een bevriende kaashandelaar deze kaas in voor een wedstrijd ,,Ineens kregen we bericht dat we in Amerika een prijs hadden gewonnen met de chimichurri kaas, wat een verrassing!’’

Er staat een proeverijtje voor ons klaar, een glas verse karnemelk, yoghurt, kruidkoek met echte roomboter en natuurlijk verschillende kazen. De karnemelk is romiger dan ik ooit geproefd heb, de yoghurt zijdezacht, de kazen zeer smaakvol. Al deze producten, ook te koop in de boerderijwinkel, worden gemaakt van de melk van de koeien die verderop in de stal staan.

,,Deze koeienfamilies staan ook al generaties hier op de boerderij. Er zijn vannacht nog twee kalfjes geboren.’’ Jan is een echte ‘vakidioot’ zoals hij zelf zegt, we zien inderdaad dat hij liefde voor de dieren en het bedrijf heeft.

Meer dan zuivel alleen
Het is mogelijk -in afwachting van coronamaatregelen- om een excursie te doen bij Kaasboerderij Kuiper, zo krijg je een rondleiding door de kaasmakerij en de stallen én sluit je af met een kaasproeverij. Ook is er een (feest)zaaltje te huur. ,,Dat is ingericht in de oude boerderij stijl, er is een bedstee bijvoorbeeld. De tafels en de bar zijn gemaakt van oude planken waar vroeger de kazen op lagen te rusten, je ziet de kringen er nog op terug.’’ Kaasboerderij Kuiper is een boerenbedrijf met een neusje voor smaak en beleving. Puur natuur, puur passie.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden