Skip to content

Artikel AD: Het is drukker bij slager, groentezaak en bakker om de hoek, maar schijn bedriegt: ‘Zo goed gaat het niet’

Het is drukker bij de winkel om de hoek. ,,Mensen vinden een kleine zaak misschien prettiger nu.” Maar de slager, de groenteboer en bakker profiteren er niet echt van. Grote klanten zijn weggevallen.

Kaas bij de speciaalzaak om de hoek, bloemkool bij de groenteboer en biefstuk bij de slager. Sinds corona gaan we vaker naar de ‘kleine ondernemer’ om de hoek voor eten, blijkt uit een rondgang.

Vanaf de eerste toespraak van Rutte, werd het gelijk drukker bij groentezaak In den Bogaard Aardappelen, Groenten en Fruit aan de Reeweg Oost in Dordrecht. ,,We verkopen meer, vaker en ook luxere producten. Er zijn dus meer klanten en die geven ook meer uit’’, zegt eigenaar Corné van den Boogaard. Dit ziet ook Wesley Filemon van Slagerij van Nugteren in Dordrecht: ,,Het vlees vliegt hier de zaak uit.’’

Ook bij de Goudreinet op de Papendrechtse Meent loopt het storm. ,,Zeker in het begin extreem. Rondom de feestdagen was er een piek. Veel mensen gaan niet uit eten of een weekend weg, dus geven ze hier geld uit’’, zegt Erik Pol.

Chris van der Waard van banketbakker Van der Sterre in Dordrecht onderschrijft dat beeld: ,,Wie normaal bij ons in de zaak kwam koffiedrinken, deed dit toen we moesten sluiten vanwege coronaregels gewoon thuis met producten van ons. Er is veel loyaliteit en we zien ook veel nieuwe klanten. Met name ouderen zeggen: ik vind de supermarkt een beetje druk.’’

Danielle Uljee van de gelijknamige bakker aan de Espenhof in Papendrecht ziet ook een fikse stijging in het aantal klanten in de winkels. Evenals Guido van Os van Vitamine Os bij het Sliedrechtse Winklerplein. ,,Veel mensen gaan niet op vakantie. Het is veel drukker op straat dan normaal gesproken in deze tijd. Worden ook meer impulsaankopen gedaan. En er is meer tijd om te winkelen. Als je thuiswerkt, ga je toch sneller tussen de middag even een broodje scoren bij een winkel om de hoek’’, zegt Van Os.

De NOS meldde op basis van cijfers van marktonderzoeker GfK dat veel groenteboeren, bakkers en slagers in het hele land de afgelopen maanden hun omzetten fors hebben zien stijgen. Soms met wel 30 à 40 procent. Opvallend, want veel ‘kleine zelfstandigen’ hebben het afgelopen jaren afgelegd tegen grote supermarkten en de deuren moeten sluiten.

Grote klanten weggevallen

Maar volgens ondernemers in onze regio ligt het verhaal dat er sprake zou zijn van omzetstijging in werkelijkheid wel een stuk genuanceerder. Ja, er zijn over het algemeen een stuk meer klanten bijgekomen in de winkels. Maar veel handelaren leveren normaal gesproken ook aan bedrijven zoals restaurants, hotels en musea. Veel van die bedrijven zijn door corona een poos gesloten geweest en draaien nu nog niet ‘op volledige kracht’. Dit zijn grote klanten die voor soms wel duizenden euro’s per maand omzet zorgen. ,,Dus ja, in de winkel zelf wordt meer omzet gedraaid, omdat we meer aanloop hebben van klanten. Maar aan de andere kant zijn flinke klanten (deels) weggevallen. Aan het einde van de rit heb je ongeveer evenveel omzet, dus’’, zegt Van Os.

Ook bij bij de groenten- en fruitzaak van Van den Boogaard wordt deze kanttekening gegeven. ,,In de winkel zelf verkopen we zeker meer. Maar wij leveren aan restaurants, kinderdagverblijven en andere bedrijven. Bedrijfsklanten missen we nu deels.’’ Danielle Uljee van de gelijknamige Papendrechtse bakker: ,,Het lijkt nu alsof het allemaal zo goed gaat, maar dat is niet zo. Weliswaar hebben we in de winkels meer klanten, maar er vallen ook veel grote klanten weg. Het een compenseert niet altijd voor het ander, helaas.’’

Bron: AD Rivierenland
Back To Top
Lid worden