Skip to content

Artikel AD: Hebben we een lange winter nodig om van die vernietigende Amerikaanse rivierkreeft af te komen?

De polder wordt geteisterd door de rode Amerikaanse rivierkreeft. Enorm schadelijk voor de natuur én voor de portemonnee van agrariërs. Maar kunnen we van die kleine beestjes afkomen? En zo ja, hoe dan?

De boeren zien hun grond onder hun voeten verdwijnen. Misschien wel letterlijk: Jan Nobel, een paardenboer uit Lekkerkerk, zei eerder tegen het AD dat de kreeft ervoor zorgde dat hij in tien jaar tijd 5 procent van zijn land is kwijtgeraakt. Het dier graaft holletjes van een halve meter diep in en langs de slootkant, die daardoor wordt doorboord.

Kreeftvissen

Er moet dus wat aan gedaan worden, zoveel is duidelijk. Anders lijkt het aantal rivierkreeften alleen maar te blijven groeien. Is het een optie om met z’n allen te gaan vissen op die kreeften? Een stuk moeilijker dan je denkt, legt Ruben Bil van Sportvisserij Nederland uit.

,,Sportvissers mogen alleen met een hengel vissen. Dat lukt best aardig op rivierkreeften, maar natuurlijk niet op grote schaal. Beroepsvissers mogen wel met fuiken en netten aan de gang. Maar dat kan je niet zomaar worden. Je moet bijvoorbeeld laten zien dat je er een hoop geld mee verdient.”

Maar de oplossing voor het probleem is het wegvissen niet, denkt Bil. ,,Er is een onderzoek geweest in een kleine vijver, waar er voor een tijd dagelijks intensief is gevist op de kreeften. Na een paar maanden wachten bleek de populatie weer vergelijkbaar met de situatie ervoor.”

Overheidshulp

Volgens Bram Koese is de visserij de essentie van het probleem, maar ook een mogelijke oplossing. Hij is aquatisch bioloog bij Naturalis en hij heeft een rijke kennis over rivierkreeften.

Het probleem: ,,De rivierkreeften die levend worden aangeboden door de groothandel en lokale vissers worden regelmatig in het wild vrijgelaten door de consument. Daardoor vinden er continu nieuwe introducties plaats. Maak er een diepvriesproduct van, denk ik dan. Op die manier zou je wel het verspreidingsprobleem voor een deel voorkomen.”

,,Per gebied zou je er door visserij voor kunnen zorgen dat er geen overlast meer van is”, gaat Koese verder over een mogelijke oplossing. Dit is een kostbare en voor de beroepsvisserij niet zo’n aantrekkelijke optie, omdat je je niet tot grote kreeften kunt beperken voor de aanpak van het probleem.

,,Voor de visserij zijn de kreeften onder zes centimeter niet aantrekkelijk, omdat daar geen vlees aan zit. Maar die moeten ook weg. Dan zou de overheid dit soort visserij moeten gaan subsidiëren.”

Lange winter

Dan lijkt een lange winter ook nog een optie. Het hoeft niet eens Elfstedentocht-koud te zijn, als het maar lang koud blijft, legt Koese uit. ,,Als het vijf maanden onder de tien graden blijft, heeft het effect. De volwassen dieren dragen de jongen in koude tijden onder hun staart. De volwassenen worden in die tijd immobiel en komen daarna weer in actie, maar die jongen gaan wel dood.”

De kans dat het zo lang achter elkaar zo koud blijft, is niet groot.

Er leiden meerdere wegen naar Rome, denkt Koese. ,,We hebben het ook aan onszelf te danken. Door elk jaar de sloten tot de kale kant leeg te maaien, kan er heel weinig in leven. De Amerikaanse rivierkreeft onttrekt zichzelf heel lang aan het systeem, door in holen te kruipen. Als we jaarlijks al twintig procent van de vegetatie in de sloten zouden laten zitten, heeft de kreeft minder beweegruimte om zich te vermenigvuldigen. Het helpt dus als we het beheer en de inrichting van de sloten iets aanpassen.”

Mogelijkheden genoeg, lijkt het. Maar er is wel een handje hulp voor nodig. Of het nou van de overheid, de slotenschoonmakers of de weergoden komt. ,,Helemaal weg gaan ze sowieso nooit”, is Koese alvast duidelijk.

Artikel: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden