Ga naar hoofdinhoud

Artikel AD: Gorinchem in de top vijf van allermooiste vestingsteden van ons land

Gorinchem is één van de vijf allermooiste vestingsteden van ons land. Dat is in elk geval de mening van honderden ANWB-leden. Zij selecteerden Gorinchem samen met Dokkum, Bourtange, Hulst en Sittard als dé kanshebbers in de verkiezing ‘Allermooiste vestingstad van Nederland’. 

Maandag 16 augustus wordt duidelijk wie er met de titel aan de haal gaat. Die keuze wordt gemaakt door een vakjury onder leiding van Marieke Haafkens, route-expert ANWB Eropuit. Samen met historicus Maarten van Rossem en Jaap Evert Abrahamse, onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bezocht ze de vestingsteden.

Deze worden beoordeeld aan de hand van vier criteria. De eerste is authenticiteit: wat is er nog te zien van de vesting en is dat origineel of gerestaureerd dan wel nagebouwd. Ook naar ruimtelijke samenhang is gekeken. Daarbij hebben ze gelet op hoe historische overblijfselen zijn geïntegreerd in de hedendaagse stad.

De vraag of de geschiedenis levend wordt gehouden, weegt eveneens mee. Zijn er informatieborden en rondleidingen, maar ook evenementen die aanhaken bij die geschiedenis. Als vierde criterium is gekeken naar het recreatief karakter van de stad.

Voor de verkiezing kwamen 70.000 stemmen binnen. Woudrichem en Nieuwpoort die ook waren genomineerd, hebben het niet tot de top vijf gered.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

 

Back To Top
Lid worden