Skip to content

Artikel AD | Fien en Teun gaan China veroveren met themapark dat vier keer zo groot is als in Nederland

De twee boerderijkinderen Fien & Teun gaan China veroveren en hebben nu hun eigen themapark in de havenstad Wenzhou. Het is bijna een exacte kopie van Avonturenboerderij Molenwaard. Volgens directeur Michael van Hoorne zijn er plannen voor meer themaparken in het Verre Oosten.

Het themapark in de Chinese miljoenenstad, zo’n 450 kilometer onder Shanghai, is qua oppervlakte bijna vier keer zo groot als het origineel in de Alblasserwaard. In Groot-Ammers is het terrein zo’n 9 hectare groot, in Wenzhou 35 hectare. ,,De molen staat er, er is een trekkerbaan, de boerderij staat er en natuurlijk zijn Fien & Teun daar ook”, aldus de directeur van Van Hoorne Entertainment, het bedrijf achter Fien & Teun.

Projectontwikkelaar
Het idee voor een tweede themapark kwam niet uit de koker van Van Hoorne zelf, maar van een zakenrelatie, die contacten had met een Chinees-Nederlandse projectontwikkelaar. ,,Ze zijn hier komen kijken en wilden ons concept gebruiken. Dat is gebeurd. Als bedrijf lopen we dan ook geen financiële risico’s.”

Van Hoorne, producent van onder meer familiemusicals en kindertheater, plukt er echter wél de vruchten van. De series en films zijn inmiddels in het Chinees nagesynchroniseerd en de boekjes zijn in het Chinees vertaald. Ook het Fien & Teun-servies, knuffels, pakjes, etuis, speelgoed en andere merchandise liggen inmiddels in de winkels van het themapark, waar ook Hollandse pannenkoeken worden geserveerd. ,,Dit geeft een enorme boost aan ons merk”, zegt Van Hoorne, die binnenkort naar Wenzhou afreist om voor het eerst een kijkje te nemen in het nieuwe themapark.

De afgelopen maanden zijn acteurs van Van Hoorne naar China afgereisd om het personeel op te leiden en te instrueren. ,,Gastvrijheid staat bij ons enorm hoog in het vaandel”, vertelt Van Hoorne. ,,Dat hebben we overgebracht. De acteurs die in China in het pak van Fien & Teun zitten, zijn ook door ons getraind. Hun manier van lopen, hun bewegingen. En wat voor China nieuw is, is dat de figuren in het park in Groot-Ammers erg aanraakbaar zijn. Na de shows begeven de acteurs zich onder het publiek. Ook dat concept is overgenomen.”

Natuurlijk zijn er cultuurverschillen, erkent Van Hoorne: ,,Maar ik heb heel erg de indruk dat het helemaal goed gaat. Sowieso is het geweldig als ik foto’s zie van het park in China waarbij alles Fien & Teun uitstraalt; de plattegronden, de borden in het park, het is volledig hetzelfde. Het enige wat in het Chinapark kleiner is, zijn de pakken van Fien & Teun. Chinezen zijn qua lengte nu eenmaal iets korter dan Nederlanders.”

Van Hoorne is er trots op dat zijn concept is overgenomen. ,,Chinezen zijn gek op alles wat we hier in Nederland hebben. Kijk naar Kinderdijk en Giethoorn. Molens, klompen, tulpen, het volledige landleven. Het is wat karikaturaal, maar het zij zo. Ze hadden natuurlijk hier kunnen komen kijken en daarna zelf een boertje en een boerinnetje kunnen creëren. Maar ze hebben specifiek voor ons concept gekozen. Dat maakt het speciaal. Ook de koeien die in het themapark lopen, lijken op de Nederlandse koeien. Het was goed zoeken naar het juiste ras, maar het is gelukt.”

Fien & Teun Forest Farm
Volgens Van Hoorne is de opening van een themapark in China een soort omslagpunt. ,,In het verleden werkten wij met licenties van anderen. Prima natuurlijk, maar dat betekent wel dat je afhankelijk bent. We komen nu langzaamaan op het punt dat ze graag met óns willen werken.”

Hoewel het Fien & Teun Forest Farm in Wenzhou, dat 5,1 miljoen inwoners telt, al een paar weken open is, vindt de officiële opening op 12 oktober plaats.

Bron: AD Rivierenland/ Beeld: Van Hoorne Entertainment

Back To Top
Lid worden