Skip to content

Artikel AD: De Linge krijgt nieuwe kanoroute en meer aanlegsteigers: ‘Iedereen moet kunnen genieten‘

Van dorp naar dorp varen over de Linge, in de kano. Met meer aanlegsteigers en een nieuwe kanoroute 2.0 moet de rivier beter bereikbaar en aantrekkelijker worden voor alle inwoners van West Betuwe én iedereen die wil genieten van het Lingelandschap en haar culturele erfgoedpareltjes.

Plannen om de Linge bereikbaar te maken voor de dertien kernen van West Betuwe die aan de rivier grenzen, lagen er al even. De gemeente stelde in 2021 80.000 euro beschikbaar om elk stadje en dorpje een openbare toegang te geven tot de Linge. ,,Want het voorrecht om te genieten van de Linge moet niet alleen voorbehouden blijven aan mensen die aan het water wonen of er een landje hebben’’, vindt Rutger van Stappershoef, wethouder van de gemeente West Betuwe.

,,Het plan zorgt voor verbinding tussen de kernen en met de rivier. Naast dat iedereen straks gaan genieten van een duik of een tocht op een sup of in een kano, zorgt het voor betrokkenheid bij de leefomgeving. Mensen willen beter voor hun omgeving zorgen als ze er vandaan komen en er gebruik van kunnen maken.’’

Nieuwe steigers
De plannen werden mede door de coronacrisis op de lange baan geschoven, op de realisatie van een openbaar Lingelandje in Deil na. Nu is het zover om ze verder vorm te geven. De kosten zijn wederom goedgekeurd en door de gestegen materiaalprijzen ‘opgeplust‘ met een bijdrage uit de zogenoemde Regio Deal, een samenwerking tussen Rijk en regio om de kracht van de regio te versterken.

Er komen naast de bestaande aanlegsteigers nieuwe steigers bij de Veerdam in Gellicum, de Havendijk in Beesd, de Lingedijk/Tielerweg in Geldermalsen en in Tricht, Rumpt en Spijk. Daarnaast komen er steigers vlakbij het GeoFort en Fort Asperen. Alleen voor Enspijk en Buurmalsen wordt er nog naar een oplossing gezocht, en dan zijn alle kernen verbonden met de Linge, aldus Van Stappershoef.

De verbinding zorgt ook voor meer rustpunten. Die zijn er nu te weinig. Straks kan er vanaf het water worden genoten van horeca, ateliers, Landgoed Mariënwaerdt en het culturele erfgoed van Fort Asperen en GeoFort. Die kunnen bezocht worden op een steenworp afstand van de oever, waarbij de kanoërs hun vaartuig volgens Van Stappershoef vast kunnen leggen aan ringen aan de lage steiger of op de kant kunnen trekken. ,,Geweldig voor onze inwoners, maar ook voor recreanten die onze gemeente bezoeken.’’

Regio
Voor de kanoroute 2.0, die loopt van Gorinchem tot Tiel, is regiobreed overleg geweest met gemeentes. Waterschap Rivierenland heeft de vergunningen afgegeven en pontjesexploitant en uitgever van toeristische informatie Uiterwaarde geeft de ontwikkeling verder vorm. ,,We starten in juli met de realisatie van de aanlegsteigers. Ook worden er bewegwijzeringsborden en informatiepanelen geplaatst. Ons streven is dat de werkzaamheden in oktober klaar zijn. Vanaf dan kan de kanovaarder de nieuwe route varen’’, aldus directeur Alex Kwakernaak.

Kleinschaligheid
Kanoverhuurder Kees van Batenburg, die kanoverhuurbedrijf De Appelgaard in Heukelum runt, is enthousiast: ,,Het zijn mooie plannen, al heb ik het toch wel druk met mooi weer. Ik speel er straks op in door meer voorlichting te geven over de omgeving, maar ik ben niet van plan om kano’s te vervoeren voor een enkele kanoreis. Daar ben ik te oud voor geworden. En ik run de zaak alleen, want ik wil de kleinschaligheid behouden. Ook voor de Linge. Want hoe mooi die ook is, de Linge is niet geschikt voor honderden mensen.’’

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden