Skip to content

Artikel AD: Bak met water uit Limburg stroomt zo de Biesbosch in komende dagen: ‘Dit is waar het gebied voor bedoeld is’

Water, water en nog eens water: het stroomt de komende dagen vanuit Limburg met massa’s tegelijk de Biesbosch in. Maar absoluut geen reden voor paniek, want dit is waar het natuurgebied voor bedoeld is, weet boswachter Harm Blom. Al is het wel gek in deze tijd van het jaar: ,,Normaal heb je dit alleen in de winter!”

Rijkswaterstaat liet het vee eerder al naar de hogere delen lokken, onder meer door ze daar te voeren. ,,Heel veel vogels hebben al vliegvlugge jongen, jongen van bijvoorbeeld reeën kunnen al zelfstandig lopen. Dat had in april wel een ander verhaal geweest.” De piek in de Biesbosch gaat waarschijnlijk een dag of twee duren.

Normaal gesproken loopt de boel alleen onder water in de winter. ,,Dan is het koud en hebben de dieren weinig voedsel. Nu is het warm, er is in principe continu voldoende voedsel in deze tijd van het jaar, dus als ze even geen eten hebben, is dat niet heel erg. Al zullen kleine dieren, zoals mollen, het best wel even lastig hebben.”

Staatsbosbeheer was het hele weekend al aanwezig om te kijken hoe de dieren reageren op het water, ook maandag en dinsdag zijn ze er nog. ,,De verwachting is dat alles mee gaat vallen”, vertelt Blom.

Het is hier volgens hem heel anders dan in Limburg. ,,Hier heeft de rivier de ruimte en de sluizen van het Haringvliet gaan volledig open. En hoe verder die golf uitrolt, hoe zwakker die wordt.”

Dijkdoorbraken

Volgens Blom doet de Biesbosch nu waarvoor het bedoeld is. ,,Waarvoor dat is? Water opslaan en ervoor zorgen dat het goed doorstroomt. Met het grootschalige project Ruimte voor de Rivieren zijn duizenden hectaren aan landbouwgrond teruggegeven aan het water. Dat is goed voor de veiligheid, het kan sneller afgevoerd worden naar de zee. Hoe sneller de rivier de breedte in kan, hoe minder kans op dijkdoorbraken. Het is goed te merken dat de Biesbosch kán doen waarvoor het bedoeld is.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

 

Back To Top
Lid worden