Skip to content

Al 400 geïnteresseerden voor windmolenproject FrieslandCampina

Kleine windmolens zijn in trek, zo blijkt uit de flinke belangstelling voor het windmolenproject dat FrieslandCampina twee maand geleden startte. Inmiddels is de eerst molen geplaatst.
Melkveebedrijf Poppe in Zwolle investeerde in de kleine windmolen. De molen werd afgelopen donderdag geplaatst en heeft een ashoogte van 15 meter en een energieopbrengst van ongeveer 30.000 kilowattuur. Via het samenwerkingsverband van FrieslandCampina en E.A.Z. wind deelt de familie in het collectiviteitsvoordeel.

Het is de bedoeling dat de energie wordt gebruikt op het melkveebedrijf en de melkveehouder ook volledig eigenaar is van de windmolen. Volgens FrieslandCampina is de windmolen een ideale aanvulling op zonnepanelen, waarbij de eerstgenoemde vooral in de winterperiode en de laatstgenoemde vooral in de zomerperiode het bedrijf van energie voorziet. „De optimale balans van opwek en verbruik is essentieel voor een stabiel en betaalbaar elektriciteitsnetwerk en leidt tot de hoogste economische waarde voor de melkveehouder”, stelt het zuivelconcern.

In totaal wekken ruim 2.500 leden-melkveehouders van FrieslandCampina groene stroom op. Dit is real-time te volgen op www.frieslandcampinaopwek.nl. Op goede dagen (veel wind en zon) wekken ze samen voor meer dan 150.000 huishoudens aan stroom op, meldt de zuivelcoöperatie.

Bron: Melkvee

Back To Top
Lid worden